Gemeente Bellingwedde

Print Terug .. Actuele persberichten
Website gemeente Bellingwedde vernieuwd
De website van de gemeente Bellingwedde is vernieuwd! Vanaf 22 augustus 2003 is de website voorzien van een nieuwe, beter toegankelijke lay-out en is er meer informatie over de gemeente te vinden. De site is onder andere uitgebreid met een productencatalogus: een overzicht met informatie van een groot aantal zaken die men bij de gemeente kan 'betrekken'. Ook is het mogelijk de gemeentegids online te raadplegen en mutaties digitaal door te geven.
Achter de schermen is hard gewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe website. In de komende periode zullen nog diverse items worden toegevoegd, evenals het verbeteren van onvolkomenheden. Bezoekers van de site zijn van harte welkom in het gastenboek hun mening over www.bellingwedde.nl te geven.
De gemeente hoopt en verwacht dat met de vernieuwde website de dienstverlening aan de inwoners zal worden vergroot!

Waarschuwing

In verband met de droogte van de afgelopen maanden wordt iedereen dringend verzocht in natuurgebieden niet te roken of open vuur te stoken, bijvoorbeeld door het gebruik van barbecues.

Westerwolde Schoon
Plaatsing eerste IBA in kader van project Westerwolde Schoon!

Woensdag 20 augustus is bij Forellenvisserij De Slegge in Ter Apelkanaal de eerste IBA (Individueel Behandelingssysteem voor Afvalwater) in het kader van het project Westerwolde Schoon! geplaatst. Om 15.00 uur verrichtten de wethouders K. Mol (gemeente Vlagtwedde), J. Bessembinders (gemeente Stadskanaal) en M. Wachtmeester (gemeente Bellingwedde) en F. van Kammen, bestuurder van het Waterschap Hunze en Aa's de handeling.

IBA's
Met de officiële plaatsing wordt het startsein gegeven voor de plaatsing van ruim 700 IBA's in Westerwolde. Ruim 75% van de perceelhouders, die wettelijk gezien zelf moeten zorgen voor een voorziening voor hun huishoudelijk afvalwater, maakt daarmee gebruik van het aanbod van het projectbureau Westerwolde Schoon!. In ruil voor het betalen van rioolrecht en verontreinigingsheffing krijgen deze perceelhouders een IBA geplaatst en wordt gezorgd voor het onderhoud. Het IBA-systeem is een klein waterzuiveringssysteem en zorgt voor een zuivering van huishoudelijk afvalwater voor 95%.

Planning
De IBA-systemen worden in 2003 en 2004 aangelegd. Achtereenvolgens zullen de IBA's in de gemeenten Bellingwedde (vanaf dit moment tot en met maart 2004), Vlagtwedde (januari tot en met juni 2004) en Stadskanaal (april tot en met september 2004) worden aangelegd. De plaatsing van een IBA is maatwerk. Daarom wordt vooraf met de bewoners persoonlijk overleg gevoerd over de precieze plek en het tijdstip van plaatsing. .
Westerwolde Schoon!

De aanleg van de IBA's is slechts één van de maatregelen die wordt genomen om te komen tot een verbetering van de waterkwaliteit in het stroomgebied van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa. Ruim 600 woningen worden alsnog op de riolering aangesloten. Daarnaast worden maatregelen genomen die het overstorten van het riool tegengaan. Voor het totale rioolstelsel (drukriolering, pompgemalen naar rioolwaterzuivering, overstorten) komt een besturingssysteem. Hiermee kunnen pompstoringen tijdig worden gesignaleerd en snel worden opgelost.
Het project Westerwolde Schoon! is een samenwerkingsverband van de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde en het Waterschap Hunze & Aa's. Het project verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater in het stroomgebied van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa. Het project, dat in totaal ruim 38 miljoen euro kost, wordt gesubsidieerd door de Europese Unie, Leader + en de provincie Groningen.
Westerwolde Schoon! verbetert waterkwaliteit Het project Westerwolde Schoon! verbetert de waterkwaliteit in Westerwolde. Het gaat om het stroomgebied van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa. Kort samengevat komen de doelen van het project neer op: schoon, schaal, scholing.
Goede waterkwaliteit basis voor een schoon Westerwolde Westerwolde is een kerngebied uit de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Oost-Groningen. Dit betekent dat in dit gebied de natuur de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Voor een goede ontwikkeling van de natuur is een goede waterkwaliteit belangrijk. Het oppervlaktewater in Westerwolde voldoet op dit moment niet aan de normen die gelden voor een EHS. In Westerwolde worden daarom extra inspanningen gedaan voor het krijgen van schoon water. Door samenwerking grensoverschrijdende aanpak De Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa, twee beken in Westerwolde houden zich niet aan de gemeentegrenzen. Verbetering van de waterkwaliteit vraagt dus om een gezamenlijke aanpak van de gemeenten. De gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde en het waterschap Hunze en Aa's werken daarom samen. De samenwerking biedt veel voordelen. Door op grote schaal te werken, kunnen kosten worden bespaard. Ook kunnen ervaringen uitgewisseld worden. En natuurlijk is de samenwerking goed voor de natuur in het gebied.

Scholing biedt kansen voor werkzoekenden
Het project besteedt aandacht aan scholing: werkzoekenden krijgen de mogelijkheid ervaring op te doen bij het uitvoeren van de verschillende maatregelen.
De maatregelen
Om de waterkwaliteit te verbeteren worden een aantal maatregelen genomen. Alle maatregelen zijn gericht op het verminderen van de lozingen van ongezuiverd afvalwater.

1. Ongeveer 1700 huizenbezitters in Westerwolde zijn nog niet aangesloten op de riolering. Een groot aantal woningen krijgt een aansluiting op de riolering.

2. Voor een ander deel is deze aansluiting veel te duur. Zij krijgen daarom de mogelijkheid een Individueel Behandelingssysteem voor Afvalwater (IBA) te laten plaatsen. Dit systeem zuivert het water ter plekke en loost het schone water daarna op de sloot.
3. Bij hevige regenval gebeurt het nog wel eens dat de riolen via overstorten overlopen en het vieze water in de sloot komt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, worden speciale voorzieningen gemaakt die dit tegengaan. Ook wordt er meer ruimte op het rioolstelsel vrijgemaakt door het regenwater af te koppelen.
4. In het gebied komt voor het totale rioolstelsel een besturingssysteem. Storingen kunnen dan op afstand snel verholpen worden. Zo kan de gemeente kosten besparen en wordt de ruimte op het rioolstelsel optimaal gebruikt.
Subsidie
Het totale project kost 38 miljoen en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, Leader+ en de provincie Groningen. Planning van de werkzaamheden
Aanleg van riolering en IBA's
September 2003 t/m maart 2004: in de gemeente Bellingwedde Januari t/m juni 2004: in de gemeente Vlagtwedde April t/m september 2004: in de gemeente Stadskanaal Van de uitvoering van de overige maatregelen is nog geen planning bekend.
In juni 2005 zijn alle werkzaamheden afgerond. Projectbureau Westerwolde Schoon!
Het Projectbureau Westerwolde Schoon! coördineert de voorlichting en de uitvoering van de werkzaamheden.
Bezoekadres: Wedderstraat 39 in Veele
Postadres: Postbus 1046, 9670 EA Winschoten Telefoon: 0599 - 31 38 53 (van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur)