Provincie Flevoland



Provincie wil besprekingen over multimodaal overslagcentrum in Lelystad weer vlottrekken

De provincie Flevoland heeft het initiatief genomen voor een rondetafelgesprek over het multimodaal overslagcentrum in Lelystad . Het overleg over de komst van zon goederenoverslagcentrum, op een knooppunt van weg-, water- en spoorverbindingen, verkeert in een impasse. De provincie wil samen met de betrokken partijen bekijken of er mogelijkheden zijn de besprekingen weer vlot te trekken.

Kort voor de zomervakantie zag het er naar uit dat de partijen, die bezig zijn een multimodaal overslagcentrum in Lelystad van de grond te tillen, uit elkaar zouden gaan. De provincie zou dit betreuren omdat een dergelijk centrum een motor kan zijn van tal van economische ontwikkelingen in Lelystad en de omliggende regio. Het centrum, waar containers en bulkgoederen overgeladen worden van schip op trein en vrachtwagens en andersom, zal de logistieke functie van Flevoland versterken. Bovendien kan een toename van het goederenvervoer over water een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van Flevoland.

Namens de provincie Flevoland heeft gedeputeerde Andries Greiner van economische zaken een rondetafelgesprek georganiseerd, waarvoor zowel de bestaande als nieuwe marktpartijen zijn uitgenodigd. Daarnaast schuiven de gemeente Lelystad, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Europarlementariër Vermeer aan tafel. Het initiatief heeft geleid tot de afspraak dat de marktpartijen voor 1 oktober aangeven hoeveel zij wil inzetten voor een multimodaal overslagcentrum in Lelystad.

In een eerder stadium hebben provincie en Verkeer en Waterstaat omvangrijke financiële ondersteuning toegezegd aan dit project. Er resteert nog een gat in de begroting dat door private partijen ingevuld zou moeten. Er moet nog een datum voor het rondetafelgesprek worden vastgesteld.