Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

VERVOERDERS EISEN DUIDELIJKHEID VAN MINISTER DONNER

Den Haag/Zoetermeer, 28 augustus 2003. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) dringen er bij minister Donner van Justitie op aan om snel duidelijkheid te verschaffen over uitstel van handhaving op de kentekenverplichting voor Brits getrokken materieel. De deadline van 1 september nadert en nog steeds weten de wegvervoerders niet waar ze aan toe zijn.

Met ingang van 1 september 2003 moeten alle aanhangwagens en opleggers boven de 750 kg in Nederland beschikken over een kentekenbewijs en een eigen kentekenplaat. De nieuwe wet heeft ingrijpende gevolgen voor het ferry-vervoer met Britse trailers tussen Engeland en Nederland. Bij deze transportvorm worden onbegeleide Britse trailers op de boot naar Nederland gezet en vandaar door Nederlandse vrachtauto's naar de plaats van bestemming gereden. De trailers worden nu bij aankomst in ons land voorzien van het nummer van het Nederlandse trekkende voertuig. Vanaf 1 september moeten ze in Nederland over een eigen kenteken beschikken. Dat hebben ze echter niet, omdat deze verplichting in Groot-Brittannië (nog) niet bestaat. Om het gebruik achter Nederlands gekentekende trekkers toch mogelijk te maken, is een ingewikkelde regeling bedacht die veel kosten met zich meebrengt en in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar is.

De vervoersorganisaties willen dat het Openbaar Ministerie besluit om de kentekenverplichting voor Brits getrokken materieel niet te handhaven, totdat ook Groot-Brittannië een kentekenverplichting heeft en er geen omslachtige en kostenverhogende werkwijze nodig is om aan de verplichtingen te voldoen.

De vervoersorganisaties hebben inmiddels het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan hun zijde. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft enige tijd geleden bij het Openbaar Ministerie een verzoek ingediend tot uitstel van handhaving van de kentekenverplichting voor getrokken materieel uit Groot-Brittannië. Tot nu heeft het Openbaar Ministerie hierop nog niet gereageerd. Het gevolg hiervan is dat de Nederlandse en Engelse vervoerders in onzekerheid verkeren.

Bij het ferry-vervoer gaat het om naar schatting 3.000 Britse trailers. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Arjen Boukema, KNV, telefoon: 070 ? 375 17 49 / 06 ? 2613 4716 Clarisse Buma, TLN, telefoon: 079 ? 36 36 115 / 06 - 51806340