Inspectie Werk en Inkomen

IWI beoordeelt kwaliteit verantwoording CWI en BKWI over 2002

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is van oordeel dat de verantwoordingsinformatie over 2002 van de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI) en het daarvan deel uit-makende Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen (BKWI) ten aanzien van de rechtmatigheid 'een getrouw beeld' geeft. Ten aanzien van de doelmatigheid onderschrijft IWI de zienswijze van de externe accountant van CWI en BKWI dat de informatie daar-over in hun jaarverslagen geen basis biedt voor een inhoudelijke oordeelsvorming over de doelmatigheid van de bedrijfsvoering.

Overigens meent IWI dat het in de jaarverslagen weergegeven beeld van CWI en BKWI niet strijdig is met de bevindingen van eigen onderzoek van de inspectie.

IWI geeft in haar jaarverslag een oordeel over de uitvoering van de sociale zekerheid. Bij het oordeel over het functioneren van de uitvoeringsorganisaties baseert IWI zich voor een groot deel op verantwoordingsinformatie van die organisaties.

CWI en BKWI hebben met de minister afgestemd dat zij hun verantwoordingsinformatie over 2002 konden aanleveren op een later tijdstip dan 15 maart 2003. Dit was voor IWI te laat om er in haar jaarverslag 2002 een oordeel over te kunnen geven. In een brief aan de minister van SZW heeft geeft zij dit nu alsnog.

In haar jaarverslag 2002 signaleerde de inspectie al dat CWI in 2002 te maken had met aanloopproblemen, onder meer op het gebied van financieel beheer en ICT. CWI heeft al een aantal maatregelen genomen om verbeteringen te realiseren. De minister van SZW heeft CWI de ruimte geboden om tot 2006 te groeien naar een optimale situatie. IWI houdt hier in haar oordeelsvorming rekening mee.

persbericht IWI, 28 augustus 2003