Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Verdeelde reacties na moord op pedofiele priester

Katholieken in amerika hebben verdeeld gereageerd op de moord op de gedetineerde priester John Geoghan. Geoghan, die centraal stond in het kinderseksschandaal binnen de Amerikaanse katholieke kerk, werd deze week vermoord in de gevangenis in Shirley, Massachusetts. Hij werd om het leven gebracht door een medegevangene.

Velen zijn ontevreden over het feit dat Geoghan zijn straf nu niet kan uitzitten. Anderen menen dat niemand het verdient op zo'n gewelddadige manier om het leven te komen. Weer anderen vinden dat de man, na alles wat hij heeft gedaan, passend aan zijn eind is gekomen.

Gewurgd

De officier van justitie gaat ervan uit dat Geoghan is gewurgd. De voormalige priester werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar was niet meer te redden. De man die er van wordt verdacht hem gewurgd te hebben, zit een levenslange straf uit voor een moord die hij in 1988 pleegde.

De 67-jarige voormalige priester werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van zeker negen jaar wegens aanranding van een jongetje in een zwembad. In totaal dienden ongeveer 130 mensen een aanklacht in tegen Geoghan wegens seksueel misbruik van minderjarigen in de buurt van Boston.

De aanval had plaats in het zwaar bewaakte Souza-Baranowski Correctional Center in Shirley. De meeste gevangenen worden hier gescheiden van elkaar opgesloten. Bewakers zouden iedere beweging van de gevangen in de gaten houden. Het is onduidelijk hoe de aanval op John Geoghan heeft kunnen plaatsvinden.

---


---

Laatst gewijzigd: 28-08-2003