Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
28 augustus 2003 c065

---

Maatregelen voor handhaving gesubsidieerde arbeid

Werkgevers in Nijmegen die gebruik maken van werknemers met een in- en doorstroombaan (ID) zullen vanaf 1 januari volgend jaar een deel van de loonkosten moeten betalen voor het in dienst hebben van hun gesubsidieerde arbeidskrachten. Daarnaast zullen er in 2003 en 2004 in totaal 600 mensen minder als gesubsidieerde kracht werkzaam kunnen zijn in Nijmegen. Met deze maatregelen tracht de gemeente Nijmegen de bezuinigingen te realiseren die nodig zijn vanwege kabinetsbezuinigingen op gesubsidieerde arbeid.

De instellingen zijn ingedeeld in 3 categorieën. Instellingen in de A categorie worden ontzien; instellingen in de B categorie moeten een eigen bijdrage betalen; bij instellingen in de C categorie moeten minder mensen in gesubsidieerde arbeidsplaatsen werken en daarnaast moeten ze een eigen bijdrage betalen.
De maatregelen zijn nodig om gesubsidieerde arbeid in de toekomst nog in te kunnen zetten als instrument om langdurig werklozen werkervaring te laten opdoen. Dit betekent dat werkgevers meer inspanning moeten verrichten om mensen te laten uitstromen. Ook werknemers zelf zullen meer initiatief moeten nemen om door te stromen naar regulier werk. De huidige maatregelen beperken het financieel risico van de gemeente Nijmegen tot 3,6 miljoen euro.

De gemeente Nijmegen is net als andere gemeenten in Nederland genoodzaakt maatregelen te nemen op het gebied van gesubsidieerde arbeid. Het kabinet kondigde in september 2002 aan fors te bezuinigen op de subsidies voor gesubsidieerde arbeid. In Nijmegen werken momenteel 1200 mensen in een in- of doorstroombaan (ID-baan). Daarnaast werken ruim 700 mensen in een WIW-dienstverband (Wet Inschakeling Werkzoekenden). Voor deze laatste groep zijn de financiële risico's in 2003 minder groot. Van de 1200 ID-banen moeten er de komende twee jaar in Nijmegen 300 vervallen om gesubsidieerde arbeid op termijn nog als instrument te kunnen inzetten. Voor de WIW regeling geldt eenzelfde vermindering in 2003/4. Omdat het aantal dienstverbanden van WIW'ers dit jaar al met zo'n 130 terug gelopen is, moet de reductie in 2003 met name gehaald worden in de ID-regeling.

Uitgangspunt vanuit de gemeente is dat de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen. De gemeente heeft per sector (zorg, welzijn, onderwijs etc) bepaald hoeveel mensen er moeten uitstromen. Hoewel instellingen voorheen geen loonkosten hoefden te bekostigen voor ID-werknemers dankzij de subsidies, zullen werkgevers vanaf begin volgend jaar een deel van de kosten zelf moeten betalen voor het in dienst hebben van mensen met een ID-baan. De WIW regeling kent van oudsher al het principe van het betalen van een inleenvergoeding.
Om de sociale infrastructuur binnen Nijmegen zoveel mogelijk te behouden, wordt een deel van de instellingen die werken met gesubsidieerde krachten vrijgesteld van de bezuinigingen.

Werkgevers die te maken hebben met de maatregelen, worden op een aantal manieren tegemoet gekomen. Het ministerie heeft geld ter beschikking gesteld voor werkgevers die ID-contracten omzetten in een regulier contract. Daarnaast zal gemeente Nijmegen zoveel mogelijk ondersteuning bieden waar mogelijk bij het begeleiden van personeel naar regulier werk.

Nijmeegse werkgevers zijn deze week door middel van brieven op de hoogte gesteld van de taakstelling die ze moeten realiseren. Ook zijn mensen met een gesubsidieerde baan door middel van een brief geïnformeerd over de maatregelen. In september voert de gemeente verdere gesprekken met de betrokken instellingen om te bespreken hoe de benodigde maatregelen in gang kunnen worden gezet.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht