Gemeente Harenkarspel


28-08-2003
Waarschuwing gladheid wegens modder

De koolcampagne in de gemeente Harenkarspel is weer begonnen. Op de invalswegen van de gemeente worden waarschuwingsborden geplaatst om als weggebruiker de snelheid te matigen en het verkeersgedrag aan te passen. Modder kan gladheid veroorzaken met ernstige verkeersongelukken als gevolg. De gemeente Harenkarspel heeft Noord Holland Bewaking ingehuurd om de wegen te controleren op vervuiling. Gedurende de hele periode van de koolcampagne rijdt een duidelijk herkenbare auto rond om intensieve controle uit te oefenen op het schoonhouden van de wegen. De controleur zal vervuilers op hun verantwoordelijkheden aanspreken. Agrariërs zijn primair zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken van de wegen bij modderbevuiling. Vervuiling kan een proces verbaal en een boete opleveren. Op kosten van de vervuiler wordt de weg alsnog schoongemaakt. Ook zijn de vervuilers aansprakelijk voor gelede schade van de weggebruikers.

De gemeente is verantwoordelijk voor de berijdbaarheid van de wegen. Dit beleid is in 2002 met de agrariërs uit de gemeente besproken. Zij zijn op de hoogte van dit controlebeleid. Het beleid is erop gericht om verkeersongelukken door gladheid en vervuiling op de wegen te voorkomen.
Weggebruikers wordt aangeraden alert te zijn op de conditie van de weg en daar zoveel mogelijk de snelheid op aan te passen