Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 28 augustus 2003

Beschermde zeegebieden (MPA's) broodnodig om visserij impuls te geven

Het aantal beschermde zeegebieden (Marine Protected Area's: MPA's) moet volgens het Wereld Natuur Fonds drastisch worden uitgebreid om vispopulaties een kans te geven zich te herstellen. Vissers vrezen een vermindering van de vangst en opbrengst omdat er in veel Marine Protected Area's (MPA's) niet of ten dele niet gevist mag worden. Uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds blijkt echter het tegenovergestelde: de visstand neemt toe in een beschermd zeegebied en zorgt ook voor herstel van de populaties erbuiten. Vissen blijven immers niet in een beschermd gebied, maar begeven zich ook daarbuiten.

Het rapport 'Beyond Boundaries: The Fishery Effects of Marine Reserves' stelt dat het noodzakelijk is dat één derde van de oceanen wordt uigeroepen tot beschermd gebied. Alleen dan kan, samen met verbeterde visserij regelgeving, het leven in zee voldoende worden beschermd. Het Wereld Natuur Fonds dringt er daarom bij regeringen op aan om meer beschermde zeegebieden te creëren.

Beschermde zeegebieden fungeren als kraamkamer
In de studie is informatie van meer dan 60 verschillende beschermde zeegebieden in de wereld geanalyseerd. Vissen blijken zich in beschermde zeegebieden beter te vermenigvuldigen. Volgens het rapport kunnen de visvoorraden tot vijf maal toenemen in MPA's die reeds 5 jaar bestaan. Deze vissen, maar ook hun eitjes verspreiden zich waardoor de voorraad vis niet alleen toeneemt in het beschermde gebied maar ook daarbuiten.

Desondanks benadrukken de schrijvers van het rapport dat alleen het beschermen van een zeegebied niet voldoende is om het tekort aan vis te kunnen oplossen. MPA's zijn pas effectief als ze samen gaan met regels op het gebied van de grootte van de visserijvloot, de visuitrusting en de hoeveelheid en grootte van de visvangst.

Ook beschermde zeegebieden in Nederland
De studie van het Wereld Natuur Fonds laat zien dat in tegenstelling tot beweringen dat MPA's zorgen voor minder visvangst, zij op den duur juist zorgen voor een grotere vispopulatie. Niet alleen de kleine visserij profiteert hiervan maar ook de grote commerciële visserij. Beschermde zeegebieden zijn van levensbelang voor de toekomst van de visserij en voor het behoud van tal van vissoorten. Ook de Nederlandse Noordzee herbergt gebieden die de rol van kraamkamer vervullen. Het Wereld Natuur Fonds hoopt dan ook dat de Nederlandse regering met Engeland en Duitsland concrete afspraken gaat maken over een beschermde status voor de Doggersbank. Zelf kan Nederland in haar kustzone, de Klaverbank, het Friese Front en de Centrale Oestergronden als beschermde zeegebieden aanwijzen.

Netwerk MPA's
Onderzoek -recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift 'Nature'- stelt dat wereldwijd meer dan 90% van de grote vissen zijn verdwenen. Op dit moment is slechts 0,01% van de zeeën en oceanen beschermd. Zo'n 70% van de vispopulaties wordt overbevist. Het Wereld Natuur Fonds streeft naar een netwerk van beschermde zeegebieden om het leven in zee te beschermen.


---

Informatie op internet:
Het rapport is te vinden op: http://www.panda.org/downloads/marine/benefitsbeyondbound2003.pdf

Meer informatie:
Esther Visser; persvoorlichter,
tel: 030-6937313 of 06-52052951, email: evisser@wwf.nl


---
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist