STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Veelzijdig op groene gronden

Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied bundelen krachten

Gezamenlijk bericht van Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied

De groenontwikkeling bij steden stagneert. Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied beschikken over de mogelijkheden om deze groenontwikkeling in het overgangsgebied stad-land een impuls te geven, uiteraard in overleg met de verschillende overheden (zoals provincies en gemeenten). Daarom ondertekenden deze twee partijen gistermiddag op Fort bij Rijnauwen in Bunnik een intentieverklaring om samen te werken in gebieden rond steden. Het doel van de samenwerking is om rondom de grote steden kansen te benutten om meer openbare natuurgebieden te realiseren en recreatiemogelijkheden te versterken. Door de krachten te bundelen kunnen creatieve oplossingen worden gezocht in deze complexe stad-land projecten. Bovendien gaan Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied ook over diverse bedrijfsprocessen kennis en expertise uitwisselen.

Kwaliteiten benutten
Deze beoogde intensievere samenwerking komt niet zomaar uit de lucht vallen. Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied zijn beide bezig met groene planontwikkeling en -uitvoering rondom de steden. Staatsbosbeheer beheert veel grote natuurgebieden bij steden en weet door gebruikersparticipatie wat de mensen in recreatief opzicht van een gebied verwachten. Dienst Landelijk Gebied is sterk in het aankopen van grond in het landelijk gebied, het inrichten van gebieden (via bijvoorbeeld landinrichting), procesmanagement en de contacten met de streek en overheden. Dienst Landelijk Gebied is een uitvoeringsdienst die aan projecten werkt van provincie en rijk. Staatsbosbeheer is sinds 1998 een zelfstandig bestuursorgaan. Dit betekent dat Staatsbosbeheer een overheidsorganisatie is, maar geen onderdeel meer uitmaakt van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De toenemende verstedelijking en netwerkstadontwikkeling, de mobiliteitsgroei, de wateropgaven en de transformatie van het platteland zijn alle van invloed op de bestaande, én geplande, groene structuren van Nederland en de recreatieve waarden die zij bezitten. 'Rode' partijen, zoals projectontwikkelaars, zijn het gewend om gebiedsgericht te denken en lange termijn-visies te ontwikkelen. Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied kunnen de groene evenknie vormen van projectontwikkelaars. Natuurlijk werd en wordt er al veel samen gewerkt. Door nu structurele afspraken te maken, en het contact niet meer aan het toeval over te laten, kunnen de kansen worden verzilverd. Vijf projecten zijn bestempeld als pilotprojecten. Gedurende twee jaar wordt in deze (bestaande) projecten de samenwerking structureel opgepakt en geëvalueerd. De vijf projecten lopen in de stadsranden van Amsterdam, Utrecht, Breda, Almere en Groningen.

Ook interne uitwisseling
Naast de samenwerking in deze vijf stadsranden is er onlangs een inventarisatie gemaakt van punten waarop samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied voordelen kan opleveren. Daarbij gaat het onder andere om kennisuitwisseling, uitwisseling van (geografische) bestanden en een eventueel gezamenlijk gebruik van het PPS-bureau (onderdeel van Dienst Landelijk Gebied dat beschikt over expertise op het gebied van publiek-private samenwerking).