Gemeente Amstelveen

Rampenplan geactualiseerd en regionaal afgestemd

Om goed voorbereid te zijn op rampen en zware ongevallen actualiseren gemeenten regelmatig hun rampenplan. De ervaringen met de rampen in Volendam en Enschede leveren nieuwe inzichten op die worden verwerkt in het rampenplan. Ook geeft de regionale afstemming aanleiding tot aanpassingen. De gemeenteraad beslist op 1 oktober 2003 over de actualisering van het rampenplan. Het is de bedoeling dat alle regiogemeenten per 1 oktober 2003 het nieuwe rampenplan invoeren.

Een regionale projectgroep heeft een regionaal model opgesteld. Aan de hand daarvan is het gemeentelijke rampenplan geactualiseerd. Het is de bedoeling dat alle zeven regiogemeenten, Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn per 1 oktober een gelijkluidend rampenplan invoeren. Dit bevordert een slagvaardige aanpak ook bij gemeentegrensoverschrijdende rampen en zware ongevallen.
Ook wordt aangesloten bij het landelijk gehanteerde aantal van 31 procesplannen (voorheen 13) bij de rampenbestrijding. Deze 31 procesplannen worden door de verantwoordelijke gemeentelijke sectoren uitgewerkt. Het streven is deze invulling in draaiboeken in de hele regio op 1 januari 2004 gereed te hebben.