Gemeente Sittard-Geleen


Sittard-Geleen d.d. 26 augustus 2003

1. Goedkeuring Provincie begroting 2003, eerste wijziging 2003 en 29e wijziging 2002 verwervingsfonds strategische eigendommen. Op grond van het preventieve begrotingstoezicht 2003 zijn bovengenoemde stukken ter goedkeuring voorgelegd aan de Provincie. De Provincie heeft goedkeuring verleend.
Beslissing:

1. Kennisgenomen van de goedkeuringsbesluiten;
2. Ter kennis te brengen van de raad;

3. In het kader van de nieuwe BBV (Besluit Begroting en Verantwoording Provincie en gemeenten) de concernstaf opgedragen een nader advies uit te brengen over het verwervingsfonds strategische eigendommen.

2. Deelname IGOM aan pilot "reïntegratie 2e spoor" van het ministerie SZW samen met A&O fonds.
De gemeente Sittard-Geleen participeert in het IGOM, het Intergemeentelijk Overleg Mobiliteit. Het IGOM is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en enkele andere overheidsorganisaties. Het is oorspronkelijk opgezet ter bevordering van personele mobiliteit. In de loop der jaren heeft het aandachtsgebied zich verbreed naar andere aspecten van de HRM-keten (human resource management). Via de pilot wil men o.a. de ontwikkeling van het reïntegratiebeleid bevorderen. Het gaat dan om het zgn. 2e spoor; waarbij plaatsingsmogelijkheden gezocht worden buiten de eigen gemeente voor (arbeidsgehandicapte) medewerkers.
Beslissing:

1. Toestemming geven aan IGOM tot deelname aan pilot;
2. Aangeven dat de gemeente Sittard-Geleen wellicht mogelijkheden heeft om een projectleider te leveren.

3. Budget werving en selectie topmanagement (vierde concernmanager). De in de eerste helft van 2003 gevoerde selectieprocedure voor concernmanagers heeft tot resultaat gehad dat 3 van de vier vacatures zijn ingevuld. Voor de 4e vacature is een extern werving- en selectiebureau ingeschakeld. Ten gevolge hiervan wordt het budget werving en selectie topmanagement overschreden. Beslissing:
Het deelbudget "kosten werving- en selectie topmanagement" verhogen met EUR 31.000,00 ten laste van de ruimte binnen het budget "reserve frictiekosten herindeling".
4. Onderhandelingsresultaat pensioenen.
Op 4 juli jl. zijn de sociale partners in de Pensioenkamer van de Raad voor het Overheidspersoneel (ROP) het eens geworden over de toekomst van het ABP-pensioen. De wijzigingen hebben de status van onderhandelingsresultaat en worden in september 2003 door de werknemers- en werkgeversdelegatie besproken met de achterban. Beslissing: Kennisgenomen van de voorgenomen wijzigingen.
5. Verlenging contract met uitzendorganisatie START door IGOM. Het huidige contract loopt per 1 januari 2004 af. Beslissing:
Akkoord met het door het regionale samenwerkingsverband IGOM te verlengen contract met de uitzendorganisatie START voor twee jaren vanaf 1 januari 2004.

6. Wijziging structuur regionale natuur- en milieueducatie (NME) Westelijke Mijnstreek.
Sinds 1999 is de coördinator NME in dienst van de stichting Buitenkans. Dit dienstverband was van tijdelijke aard en wordt niet langer verlengd. Om de regionale coördinatie voort te kunnen zetten is de stichting Centrum voor natuur- en milieueducatie Westelijke Mijnstreek opgericht. Deze stichting neemt alle projecten en activiteiten over van de voormalige rechtspersoon stg. Buitenkans.
Beslissing: Voor kennisgeving aangenomen.

7. Bezwaarschrift CEMA BV te Geleen.
In november 2002 heeft CEMA een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om toezending van stukken die verband houden met de wens van CEMA om aan de Javastraat te Geleen een bedrijfsgebouw te realiseren. Toen de gewenste informatie uitbleef heeft CEMA een bezwaarschrift ingediend en verzocht een vergoeding te krijgen voor de kosten die zij (beweerdelijk) hebben moeten maken. In februari en mei zijn hoorzitingen gehouden. Beslissing:
Het college onderschrijft het advies van de bezwarencommissie en wijst het verzoek om vergoeding van kosten toe tot een bedrag van EUR 563,50.

8. Vervanging brand /blusinstallatie met agro55 gas. Halongas mag per 1 januari 2004 niet meer gebruikt worden. Beslissing: Akkoord met vervanging van installatie ten bedrage van EUR 127.000,00.

9. Verwerving van vier panden gelegen in het tracé van de Westelijke Randweg.
Met de eigenaren van de panden Op de Kroankel 119 en 123, Romaniestraat 50a en Spoorstraat 124 te Geleen is overeenstemming bereikt. Na verwerving zal zo snel mogelijk overgegaan worden tot sloop.
Beslissing:

1. De verwerving van de panden c.a. Op de Kraonkel 119 en 123, Romaniestraat 50A en Spoorstraat 124 te Geleen en de hieraan verbonden kosten ten laste van het krediet Rijkswegboulevard / Westelijke Randweg brengen;

2. De kosten verbonden aan de huurontbinding voor het pand Spoorstraat 124 eveneens ten laste van het krediet Rijkswegboulevard/ Westelijke Randweg brengen.
3. Het college wil geïnformeerd worden over de stand van zaken van het krediet "Grondverwerving" ad EUR 13.000.000,--
10. Verzoek ontheffing voorkeursrecht plangebied Bottleneck/IPS ten behoeve van LIOF Bedrijventerreinen BV te Maastricht. Beslissing:
Ingestemd met afstand voorkeursrecht gemeenten betreffende het perceel, kadastraal bekend gemeente Born, sectie L nummer 5, groot 41a80ca ten behoeve van uitvoering van de koopovereenkomst tussen LIOF en de heer J.G. Houben, Op de Baan 1A, 6118 RD Nieuwstadt.
11. Verzoek Stichting Reinwater om financiële ondersteuning 2004. Reinwater streeft naar schoon oppervlaktewater in Nederland. Die doet zij door allerlei projecten. Om dit alles te kunnen uitvoeren verzoekt Reinwater om financiële steun.
Beslissing: Geen subsidie verlenen aan de Stichting Reinwater. De stichting verricht wel goed werk, maar de middelen om subsidie te verstrekken zijn beperkt en gaan dit jaar naar andere activiteiten.

12. Stand van zaken gerechtelijke onteigeningsprocedure Schulpen cs/ voorstel tot aanleg ontsluitingsweg naar begraafplaats Holtum. Beslissing:

1. Kennisgenomen van eindvonnis Rechtbank Maastricht d.d. 2 juli 2003, waarmee de onteigeningsprocedure in zijn totaliteit is afgerond;

2. Overgaan tot betaling van het bij voormeld vonnis vastgestelde restant schadeloosstelling ad
EUR 5.759,25 inclusief wettelijke rentevergoeding tot het moment van betaling, een en ander tegen behoorlijk bewijs van kwijting;
3. Op basis van gewezen vonnis betaalbaar stellen de kosten van onteigeningsdeskundigen rechtbank ad EUR 24.543,30, alsmede de proceskosten en de kosten van rechts- en deskundigenbijstand van Schulpen cs, in totaal EUR 7.056,46, inclusief wettelijke rente;
4. Ingestemd met de realisering van de ontsluitingsweg van de begraafplaats Holtum, conform onteigeningstracé;
5. Ingestemd met het onderhands aanbesteden van de realisering van de weg en de opdracht gunnen aan de economisch meest voordelige aanbieder.

13. Gunning onderhoudswerkzaamheden van asfalt- en elementenverharding.
Beslissing:

1. Kennisgenomen van de openbare aanbesteding dd 2 juli 2003;
2. Opdracht verlenen aan Vermeer Infrastructuur BV tot het uitvoeren van het grootschalig onderhoud 2003 volgens bestek 9M8370.A0.K001 voor een bedrag van EUR 1.567.435,42;
3. Uit reserve groot onderhoud wegen EUR 150.000,00 beschikbaar stellen.

4. Het college wil geïnformeerd worden over de stand van zaken onderhoudsfonds wegen.

14. Verzoek van Essent en WML om gebruik te mogen maken van gemeentelijke grondbank (Van Stralen-Sica te Sittard). Beslissing:

1. Ingestemd met het medegebruik van de grondbank door Essent en de WML;

2. Ingestemd met de gestelde voorwaarden.
15. Onderhoudscontract pompgemalen voor het jaar 2004 en verder. Beslissing:

1. Handhaven bestaande onderhoudscontracten met de huidige drie leveranciers;

2. Akkoord met het jaarlijks stilzwijgend verlengen van de onderhoudcontracten.

3. Het college is er voorstander van dat bij het toekomstige aankopen van pompgemalen tegelijkertijd meerjarige onderhoudscontracten worden afgesloten.

16. Verlenging en harmonisering van de beheersovereenkomst voor woonwagenlocaties.
Beslissing:

1. Komen tot één beheersovereenkomst voor alle locaties binnen de gemeente;

2. Akkoord met het sluiten van een nieuwe beheersovereenkomst, lopend t/m 31 december 2003. Om stilzwijgende verlenging te voorkomen, deze beheersovereenkomst ook gelijk weer opzeggen per 1 januari 2004.

3. Akkoord met afwijken van het regulier aanbestedingsbeleid (voor de overeenkomst t/m 31-12-03)

4. Aan de hand van een evaluatie nagaan of per 1 januari 2004 wél het aanbestedingsbeleid gevolgd kan worden.
5. Het college verzoekt om spoedig contact op te nemen met de woningcorporaties over de overdracht.

17. Subsidieaanvraag ingevolge de Tijdelijke stimuleringsregeling Hoogwaardige Handhaving.
De intentie van de regeling is dat door maatregelen op het gebied van voorlichting, dienstverlening, controle en sanctionering de gemeenten komen tot een verdere beperking van de instroom en een doeltreffende wijze van fraudebestrijding.
Beslissing:

1. Subsidieaanvraag indienen ad EUR 75000,00 de in het plan opgenomen activiteiten;

2. Directeur sector Publiekszaken is gemachtigd om deze aanvraag in te dienen.

18. Verzoek van de regionaal inspecteur VROM-Inspectie Regio Zuid om handhavend op te treden tegen Chemproha ChemiePartner B.V vanwege het niet naleven van de vergunningvoorschriften voor opslag gevaarlijke stoffen.
Beslissing:

1. Verzoek om handhavend op te treden wordt afgewezen.
2. Bezwaar van de regionaal inspecteur VROM-Inspectie Regio Zuid tegen het niet tijdig nemen van een besluit op het verzoek om handhavend op te treden tegen Chemproha ChemiePartner B.V. gegrond verklaard.

19. Evaluatie fietsenherstelproject Westelijke Mijnstreek en het dientengevolge niet verlenen van een (vervolg)exploitaitiesubsidie aan Stichting Het Karwei voor 2003 en volgende jaren. Dit heeft voor de gemeente de consequentie dat de uitoefening van de wettelijke taak inzake gevonden voorwerpen (fietsen) geregeld moet worden.
Beslissing: Niet verlenen (vervolg)subsidie aan Stichting Het Karwei voor 2003 en volgende jaren voor het fietsenherstelproject. De sector Stadsbeheer geeft concrete invulling aan de wettelijke taak inzake gevonden voorwerpen. Wethouder Den Rooijen wordt gemandateerd om al dan niet verdere contracten af te sluiten met Het Karwei.

20. Bouwplan 29 appartementen in plangebied de Baandert II. Beslissing:
Gemeenteraad voorstellen de beslissingsbevoegdheid omtrent het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan(artikel 19 WRO) te delegeren aan het college van B&W.

21. Verzoek van Rijkswaterstaat om vrijstelling van bestemmingsplan Buitengebied Born, t.b.v. bouwen nieuwe bedieningsgebouw aan de sluis van Julianakanaal Born.
Beslissing:

1. Gemeenteraad verzoeken om een voorbereidingsbesluit te nemen voor het gebied aan het Julianakanaal ten zuiden van de Julianalaan en ten westen van de Sluisweg, zoals aangegeven op de bij dit voorstel horende tekening.

2. De raad tevens te verzoeken om de vrijstellingsbevoegdheid ex. art. 19, lid 1 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) te delegeren aan college van B&W.

22. Hernieuwd verzoek Euromat tot verlenging van de verleende vrijstelling voor detailhandel in het pand Dr. Nolenslaan 134b te Sittard.
Beslissing:
Overeenkomstig het eerdere besluit van 11 maart jl geen verdere verlenging van de tot 1 maart 2004 verleende vrijstelling toegestaan.

23. Beantwoording brief VVD-fractie ex artikel 37 RvO inzake voortbestaan jongerensociëteit Bartok.
Beslissing:

1. Akkoord met antwoordschrijven waarin o.a. wordt aangegeven dat een vervolggesprek gepland staat in september tussen gemeentebestuur en bestuur Bartok, waarin gesproken zal worden over de toekomst van Bartok en het jeugd- en jongerenwerk.
2. Kopie antwoordbrief naar Griffie, ter vermelding op het gemeenteblad ingekomen stukken.

24. Bouwvergunningaanvragen (2e fase) van NedCar, t.b.v. bouw losdocks en luifels.
Beslissing:
Hoofd afdeling Bouwen en Milieu wordt gemandateerd voor het verlenen van deze vergunningen.

25. Beantwoording brief CDA-fractie ex artikel 37 RvO inzake toekomstige ontwikkelingen locatie oude St. Janskliniek te Geleen. Beslissing:

1. Akkoord met antwoordschrijven waarin wordt aangegeven dat genoemde locatie weliswaar als potentieel ontwikkelingsgebied wordt aangemerkt, maar dat er momenteel nog geen concrete plannen bestaan.

2. Kopie antwoordbrief naar Griffie, ter vermelding op het gemeenteblad ingekomen stukken.

26. Voorbereidingsbesluit Westelijke Randweg. Beslissing:
De Raad voorstellen:

1. te verklaren dat een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het gebied waarin het tracé van de Westelijke Randweg is gelegen;
2. de bevoegdheid, om te beslissen omtrent het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan op grond van het eerste lid van artikel 19, te delegeren aan college van B&W.
27. Voorbereidingsbesluit ten behoeve van de realisatie van een nieuwe basisschool Einighausen/Guttecoven.
Beslissing:
Gemeenteraad voorstellen een voorbereidingsbesluit te nemen tbv realisatie van deze school.

28. Additionele huisvesting OBS Sjtadssjool. Beslissing:

1. Akkoord met het in medegebruik geven van drie groepsruimten van voormalige basisschool aan St. Josephstraat in Sittard ten behoeve van OBS Sjtadssjool, Vastradastraat 2 te Sittard;
2. Akkoord met afzien van vordering van twee schoolwoningen van basisschool Cantecleer, Burgemeester Schrijenstraat 1 in Sittard ten behoeve van de Sjtadssjool.

29. Subsidie VVV Zuid Limburg 2003.

1. Ingestemd met subsidie aan VVV Zuid Limburg van EUR 97.246,00;
2. Contractafspraken maken bij de subsidie 2004. Dit overzicht geeft in hoofdlijnen weer hetgeen het College van Burgemeester en Wethouders in zijn vergadering heeft besloten. U kunt hieraan geen rechten ontlenen.