Milieukeur

28/08/2003

LYCRA® verwerft Europees Ecolabel

LYCRA® heeft het keurmerk Europees Ecolabel verworven. Lycra® is een elastaan dat wordt verwerkt in verschillende producten, van schoenen en sokken tot jeans, t-shirts en kostuums. Het keurmerk, geïntroduceerd door de Europese Unie in 1992, bevestigt dat de producten en processen voldoen aan strenge milieucriteria. Ook krijgt de consument zo de gelegenheid om een overwogen keuze voor het milieu te maken.

LYCRA®, vervaardigd door DuPont Textiles & Interiors in twee Europese fabrieken, in Nederland en Ierland, werd in 1960 geïntroduceerd als het eerste elastaan vezel. Tot op heden wordt het vezel in elke sector binnen de kledingindustrie gebruikt en wordt het inmiddels zelfs gebruikt in andere eindproducten, zoals gestoffeerde meubelen en visnetten.

DuPont zal op korte termijn niet communiceren met het Europees Ecolabel in combinatie met LYCRA®. Weliswaar onderstreept DuPont haar affiniteit met duurzame ontwikkeling door het behalen van Europees Ecolabel en het aantonen dat zij een productiewijze hanteert die het milieu respecteert.

Het Europees Ecolabel
Het Europees Ecolabel wordt in Nederland vertegenwoordigd door Stichting Milieukeur. In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel, producenten te stimuleren tot het produceren van milieuvriendelijke producten en de consument de mogelijkheid te bieden bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Europees Ecolabel en het Europees Ecolabel is in alle Europese lidstaten geldig. In heel Europa kan het keurmerk dan ook op producten worden aangetroffen. Op dit moment is het Europees Ecolabel verkrijgbaar voor 21 productgroepen. Meer dan 1000 producten zijn gecertificeerd. De non-food producten variëren van verf en toeristenaccommodaties tot papier en wasmiddelen. Het aantal aanvragers voor het keurmerk is voor de productgroep textiel verreweg het grootst.

Den Haag, 28 augustus 2003