Ministerie van Justitie

Persbericht

Positie aandeelhouders verder versterkt
28 augustus 2003
Nota van wijziging wetsvoorstel Structuurregeling

De betrokkenheid van aandeelhouders bij het bestuur en toezicht van ondernemingen zal verder worden vergroot. Het beloningsbeleid van het bestuur van ondernemingen wordt door de algemene vergadering van aandeelhouders vastgesteld. En er komt een wettelijke verankering van de verantwoording van bestuurders en commissarissen over het al dan niet toepassen van (afgesproken) gedragsregels.Deze voorstellen doet het kabinet via een Nota van wijziging op het wetsvoorstel "Structuurregeling", dat bij de Tweede Kamer aanhangig is.

Positie aandeelhouders:

Het wetsvoorstel bevat al een aantal bepalingen die de positie van aandeelhouders versterkt. Zo krijgen zij het recht bepaalde bestuursbesluiten goed te keuren en krijgen houders van certificaten het recht om te stemmen in de algemene vergadering. Als algemeen criterium voor goedkeuring wordt nu voorgesteld dat het besluit van het bestuur zal leiden tot een belangrijke verandering van de identiteit of het karakter van de vennootschap of de onderneming.

Voor certificaathouders wordt voorgesteld de ingewikkelde regeling rond het niet verlenen van een volmacht te schrappen. Dat betekent dat de certificaathouder die daarom verzoekt altijd kan stemmen in de algemene vergadering. De actieve kapitaalverschaffer wordt daarmee beloond.

De voorgestelde wijziging rond de benoeming en het ontslag van commissarissen betekent dat de algemene vergadering daartoe bij eenvoudige meerderheid kan besluiten. Dan wordt geen commissaris meer benoemd tegen de wensen van de meerderheid van de aandeelhouders in.

Het recht om onderwerpen voor de algemene vergadering aan te dragen is onder meer neergelegd bij houders van aandelen die een bepaalde beurswaarde vertegenwoordigen. Zo'n getal is willekeurig. Het kabinet stelt voor om aan deze regeling toe te voegen dat het bedrag bij Algemene maatregel van bestuur (Amvb) kan worden verhoogd of verlaagd naar gelang het loon- en prijspeil.

Topinkomens:

In het Hoofdlijnenakkoord van het huidige kabinet is aangegeven dat het onverantwoord en onaanvaardbaar is dat in moeilijke economische tijden bestuurders van ondernemingen bovenmatige inkomensontwikkelingen kennen. Deze ontwikkeling moet worden ingedamd. Voorgesteld wordt nu de hoofdlijnen van het belonings-beleid van het bestuur van een onderneming altijd vast te laten stellen door de algemene vergadering van aandeelhouders. Zogeheten optieregelingen moeten steeds vooraf aan de algemene vergadering worden voorgelegd.

Gedragsregels:

Het kabinet onderschrijft het belang van zelfregulering in de vorm van een code voor goed ondernemersbestuur (corporate governance). De commissie-Tabaksblat heeft voorgesteld om de regel "Pas toe of leg uit" (Comply or explain) voor beursgenoteerde ondernemingen vast te leggen in Boek 2 BW.

Het kabinet zal over de inhoud van de code een standpunt innemen nadat deze definitief is vastgesteld. Wel stelt het kabinet voor nu al een algemene wettelijke verankering te creëren, zodat naleving van de code eventueel al in 2004 kan worden afgedwongen.