Gemeente De Ronde Venen

Dijkverschuiving Ringvaart te Wilnis ( 9 )
28-08-2003

Tijdens de persconferentie die de gemeente De Ronde Venen vandaag om 16.00 uur gehouden heeft, kon burgemeester mw. Burgman meedelen dat ongeveer 450 tot 500 schadeformulieren zijn ingeleverd. Dit is ongeveer de helft van het aantal woningen in het getroffen gebied. Voor zover bekend hebben bewoners die hun huizen en woonarken tijdelijk moesten verlaten, onderdak kunnen vinden bij familie, vrienden of kennissen.

Om ramptoerisme te weren heeft de politie de afzettingen verder versterkt en de bewaking verscherpt. De politie surveilleert continu in het gebied en een beveiligingsbedrijf bewaakt s´nachts de geëvacueerde woningen en woonarken.

Oostelijk gedeelte Ringvaart
De heer Loois van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) deelde mee dat het water in het oostelijk gedeelte van de Ringvaart inmiddels is gestegen tot circa 50 cm onder het normale waterpeil. De water inlaat is gestaakt. De woonarken in het oostelijk gedeelte van de Ringvaart drijven weer. Dit is zonder grote problemen verlopen.

Westelijk gedeelte Ringvaart
Nadat een extra damwand in het westelijk gedeelte van de Ringvaart is gezet, zal AGV vrijdag heel voorzichtig beginnen met de toevoer van water in dat gedeelte. Het betreft een afstand van ongeveer één kilometer.

De sterkte van de dijken wordt voortdurend met elektronische apparatuur gemeten. Ook is door AGV dijkbewaking ingesteld. Van het bodemslib zijn monsters genomen. AGV hoopt de eerste analyseresultaten vrijdag na de middag te ontvangen.

In de namiddag heeft de gemeente De Ronde Venen een Nieuwsbrief Wilnis huis-aan-huis laten bezorgen bij alle bewoners in het getroffen gebied. De nieuwsbrief wordt ook bezorgd op de opvangadressen van de geëvacueerde bewoners.
De tekst van deze en komende edities van de Nieuwsbrief Wilnis wordt ook bekend gemaakt via de website van de gemeente De Ronde Venen: www.derondevenen.nl .

Vrijdagmiddag 29 augustus staat om 17.00 uur een persconferentie gepland in het gemeentehuis.