Lijst Pim Fortuyn


28 augustus 2003

PERSBERICHT

LPF ZEER KRITISCH OVER ONNODIGE UITGAVEN PUBLIEKE OMROEP

De Lijst Pim Fortuyn heeft sterke kritiek op een aantal recente uitgaven van de Publieke Omroep die in haar ogen onnodig, of onnodig hoog zijn. Terwijl de door het kabinet gewenste bezuinigingen worden afgewenteld op de programma-inhoud, waardoor het publiek getrakteerd zal worden op nog meer herhalingen, trakteren de directeuren van de omroep zichzelf op een verhoging van hun toch al riante salaris. Daarnaast vonden de omroepbazen het nodig een restyling van de huisstijl van de netten 1, 2 en 3 door te laten voeren door een Brits bureau, à raison van 240.000 euro. Buitengewoon slechte bestedingen van publiek geld, vindt mediawoordvoerder Margot Kraneveldt.

Diverse kranten berichten vandaag over de hoge salarissen van voorzitters en directeuren bij de publieke omroep. Niet alleen blijken deze salarissen ruim bóven het maximaal haalbare salaris voor topfuncties in de omroep-CAO te liggen; ze behoren ook tot de hoogste van alle salarissen die uit collectieve middelen betaald worden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld ook salarissen van bestuurders van academische ziekenhuizen, universiteitsbestuurders en directies van privaatrechtelijke organisaties. Ondanks de bezuinigingen die al enige tijd bij de publieke omroep worden doorgevoerd, vonden veel bestuurders het daarnaast nodig om zichzelf de afgelopen jaren een fikse salarisstijging toe te kennen, uiteenlopend van 20% tot wel 40%.

Het is treurig om te constateren dat dit soort praktijken, na alles wat er de afgelopen twee jaar in de Nederlandse politiek is gebeurd, nog steeds voorkomt, aldus Kraneveldt. De bezuinigingen worden afgewenteld op de lagere echelons, terwijl de top zich ingraaft en zichzelf nog een extraatje toekent.

De LPF is zeer ontevreden over de wijze waarop de publieke omroep lijkt om te gaan met de bezuinigingen die door het kabinet opgelegd zijn. Volgens de LPF is de grootste winst te halen door het schrappen van onnodige overhead, in de vorm van staf en management, huisvesting en verdere voorzieningen bij de verschillende omroepverenigingen. Dit is alleen te realiseren door zeer verregaande vormen van samenwerking of zelfs fusering van de verschillende omroepverenigingen waardoor de beschikbare middelen beter kunnen worden aangewend.

Als de omroepen hun krachten beter bundelen, hoeven de bezuinigingen niet ten koste te gaan van de programma-inhoud, zoals nu wel dreigt te gebeuren. Laat de omroepen sámen bijvoorbeeld mooi Nederlandstalig drama ontwikkelen, in plaats van zich in te graven in hun van oudsher verworven posities en hun publiek te trakteren op herhalingen. Wellicht probeert men het publiek op zijn hand te krijgen om zo de bezuinigingen ongedaan te krijgen, maar die vlieger gaat voor ons niet op. Ons verzuilde omroepbestel is absoluut niet meer van deze tijd. Wat voegen de TROS en de NCRV toe aan unieke identiteit met ziekenhuisseries als Spoed of Hartslag in een bestel, waarin het Nederlandstalige publiek ook nog onthaald wordt op IC van RTL4 en Trauma 24/7 van Net 5? Het is onzin. De bijl moet in het systeem. Aldus Margot Kraneveldt.

In dit licht bezien, is ook de recente restyling van de netten 1, 2 en 3 een volgens Kraneveldt volstrekt onnodige operatie. De omroepverenigingen geven aan gehecht te zijn aan hun eigen identiteit. Maar toch vindt men kennelijk de herkenbaarheid van de drie netten zo belangrijk, dat het Britse bureau Kemistry de opdracht kreeg een nieuwe huisstijl te ontwikkelen. Nederland Een, Twee en Drie krijgen nieuwe logos, muziekjes en introductiefilmpjes en een eenduidig systeem van programma-aankondigingen en verwijzingen. Laten we dán duidelijk kiezen, en gewoon twee of drie netten gaan financieren in plaats van 20 verzuilde omroepverenigingen. De LPF zal de komende tijd voorstellen ontwikkelen in de richting van een sterke, goed presterende maar ontzuilde publieke omroep, die zo efficiënt mogelijk omgaat met ons belastinggeld.