Dienstenbond CNV

CNV wil kaderleden PinkRoccade betrekken bij onderhandelingen 28-08-2003

De huidige CAO van PinkRoccade, de BRAVO 2003, loopt op 31 december van dit jaar af. In het najaar zullen onderhandelingen over een nieuwe CAO plaatsvinden evenals de onderhandelingen over de aanpassing van het pensioenstelsel bij PinkRoccade. CNV wil kaderleden bij deze onderhandelingen gaan betrekken.

Wat CNV Dienstenbond betreft zullen deze onderhandelingen van de kant van de vakbonden door delegaties worden gevoerd, waarin naast de vakbondsbestuurder ook kaderleden vertegenwoordigd zijn. We hopen zo tot een nauwer contact tussen de onderhandelaars en de leden te komen tijdens de onderhandelingen.

Voorstellenbrief
Er liggen al wat afspraken over onderwerpen van de BRAVO 2004. Naast de aanpassing van het pensioenstelsel zullen we verdere stappen zetten naar het eenduidig opnemen van onderwerpen in de BRAVO die nu nog in DAVOs geregeld zijn.
CAO-onderhandelingen worden gevoerd met als inzet de voorstellenbrieven van de diverse partijen. Onze voorstellenbrief 2004 zal de neerslag zijn van het algemene beleid van de CNV Dienstenbond, maar natuurlijk ook van uw wensen.

Oriënterend overleg
Op 20 augustus hebben we voor het eerst oriënterend met PinkRoccade over de onderhandelingstrajecten van dit najaar gesproken. In dit overleg is wederom onze wens aan de orde gekomen om ook kaderleden in de onderhandelingsdelegatie op te nemen. PinkRoccade voelt hier tot nu toe niets voor met als argument dat dit de huidige goede onderhandelingscultuur zou kunnen doorbreken. Wij staan er echter feitelijk op dat we onze eigen onderhandelingsdelegatie willen bepalen en dat kaderleden daarin onontbeerlijk zijn. Diverse argumenten zijn uitgewisseld en PinkRoccade zal nog een nader standpunt bepalen. Dit zal voor de volgende bijeenkomst (8 oktober) gebeuren.

Van DAVO naar BRAVO
Tijdens het overleg is verder gesproken over het overbrengen van onderwerpen vanuit de DAVO naar de BRAVO. Uitgangspunt hierbij is dat de medewerker er per saldo niet op achteruit dient te gaan. Het meest voor de hand liggende middel hiervoor is de 'ruilbeurs' RocFlex. Hierin kunnen op geld waardeerbare arbeidsvoorwaarden ingebracht worden en hieruit kan geput worden voor diverse doelen, zoals bijvoorbeeld pensioenstortingen en vrije tijd.

Op dit moment spreken we concreet over het gelijktrekken in de BRAVO van alle werkmaatschappijregelingen op het gebied van het aantal vakantie-uren, de reiskostenregeling, de vakantietoeslag, jubileumuitkering, ongevallenverzekering en de BHV/EHBO-vergoeding. Zoals bekend zijn we al lang een voorstander van deze harmonisatie gezien de ontwikkeling van PinkRoccade naar een meer en meer gecentraliseerd bedrijf dat constant reorganiseert. Omdat de werknemers feitelijk machteloos zijn bij het tot stand komen van de reorganisaties is het van belang om ze niet extra te treffen door een interne sollicitatie te bemoeilijken met allerlei afwijkende arbeidsvoorwaarden.

pensioenregeling
In de BRAVO 2003 hebben we afgesproken dat we naar de huidige pensioenregeling gaan kijken omdat de kosten ervan de pan uitstijgen. Een situatie die voor werkgever en werknemer uiteindelijk niet gunstig is. Laten we er niet omheen draaien; de huidige regeling is een goede regeling en de toekomstige regeling zal een versobering inhouden. Zo is onder andere te verwachten dat het eindloonsysteem vervangen zal worden door een middelloonsysteem. Over deze onderhandelingen zullen we ook contact met de pensioencommissie van de COR onderhouden, maar het lijkt ons ook nuttig om binnen de CNV Dienstenbond een groepje 'deskundigen' op te richten. Als u kennis van pensioenproblematiek heeft en u wilt als ondersteuning een bijdrage leven, dan kunt u dit bij Wim Burggraaf melden
(w.burggraaf@cnvdibo.nl).

Sociaal plan 2004
Het huidige sociaal plan loopt op 31 december 2003 af. We willen nagaan of het gewenst is een nieuwe af te spreken. Die kan wat ons betreft gebaseerd zijn op het lopende sociaal plan, maar zal wel verbeteringen moeten bevatten. Te denken valt dan aan de expliciete afspraak dat de 'CWI-route' gevolgd wordt en afspraken over het terugdringen van de rol van overwerk. Verder zal er wat geregeld moeten worden omtrent de gevolgen van overplaatsingen inclusief veranderende reistijden. En, onvermijdelijk in de huidige tijd, een duidelijke afspraak over het opvangen van de toekomstige veranderingen in de sociale wetgeving.

Onze ervaring met de toepassing van het sociaal plan is wisselend. Dit komt gedeeltelijk doordat niet de vakbonden de discussies over de reorganisatie en de noodzaak ervan, maar ook de discussie over de 'nieuwe organisatie' voeren, maar dit tot het terrein van de ondernemingsraad rekenen. We hebben het idee dat er door de OR-en nogal wat begrip is voor de noodzaak van reorganisatie en de manier waarop de boventalligen worden aangewezen.
Vooral het begrip 'uitwisselbare functie' is voor velerlei uitleg vatbaar en kan (en wordt) door het management gebruikt om een gewenst (kwalitatief) resultaat te bereiken. Bij de discussies over een eventueel nieuw sociaal plan dient dit prominent op de agenda te staan.

Vragen?
Voor uw vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Wilt u meer weten over het worden van kaderlid of over de pensioencommissie, dan volstaat een telefoontje: (055)5772640 of een email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.