De Hoop Scheffer geeft opheldering in Irak-kwestie

DEN HAAG, 20030828 -- Minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer heeft zich vandaag tegenover de Tweede Kamer verantwoord inzake de Nederlandse politieke steun aan de Amerikanen en de Britten in Irak.



Na de dood van de Britse wapenexpert David Kelly, die gezegd zou hebben dat de redenen voor een geallieerde aanval op Irak "behoorlijk aangedikt" waren, zijn ook in de Tweede Kamer twijfels ontstaan over de reden van de politieke steun van Nederland in Irak. Met name de kamerleden Koenders (PvdA), Van Bommel (SP) en Halsema (GroenLinks) haalden uit naar de motivatie van de huidige regering om besluiten tot het verlenen van politieke steun in Irak. Zij gaven aan de minister niet geloofwaardig te achten.


De Hoop Scheffer wees echter op het belang van het teruggeven van Irak aan het volk en vermeldde tevens dat hij dit uitganspunt zou onderstrepen tijdens zijn bezoek aan president Bush, dat maandag en dinsdag zal plaatsvinden. Hierbij zal hij ook wijzen op de punten uit VN-resolutie 1500. In deze resolutie wordt de soevereiniteit van Irak gegarandeerd. Eveneens ontkende de minister ieder probleem omtrent zijn geloofwaardigheid.


"Oorlog winnen is makkelijker dan vrede winnen. Irak moet een onafhankelijke, democratische staat worden en daarin zal Nederland politieke steun blijven verlenen", aldus De Hoop Scheffer. "Wij hebben voor wat betreft onze politieke steun aan de Amerikanen en Britten niets te verbergen en wij hebben ook nimmer de indruk gegeven dat we daadwerkelijk iets te verbergen hebben".


Fractieleider Femke Halsema (GroenLinks) plaatste vraagtekens bij de doorslaggevende reden om de Amerikaanse en Britse aanval op Irak te rechtvaardigen en te ondersteunen. Zij wees hierbij op de punten in VN-resolutie 1441, waarin aan Irak geen ultimatum wordt gesteld. Minister de Hoop Scheffer: "Nederland vond dat het te lang had geduurd. Saddam Hussein heeft in een periode van elf jaar maar liefst zeventien resoluties genegeerd waarin hij dringend werd verzocht te ontwapenen. Resolutie 1441 staat volledig los van de beslissing om aan te vallen. Deze resolutie gaf informatie over de mogelijke aanwezigheid van massavernietigingswapens. Overigens wil het feit dat er nu geen massavernietigingswapens zijn gevonden niet zeggen dat ze er ook niet waren of nog zijn".




Rachael Newman