Ingezonden persbericht


Den Haag, 27 augustus 2003

PERSBERICHT

VVRN verbaasd over voortgang Etherflits

De Vereniging Vrije Radio Nederland is "not amused" over de recente uitspraken van het Agentschap Telecom over de voortgang van het project Etherflits. De campagne van de overheid om de radiopiraterij in Nederland hard aan te pakken schiet haar doel voorbij en staat op gespannen voet met de wens van het parlement om etherpiraten te legaliseren.

Onlangs dwong de 2e Kamer minister Brinkhorst van Economische Zaken om onderzoek te doen naar legalisatie van etherpiraten. Alle politieke partijen hebben bij die gelegenheid onderkend dat er een oplossing moet komen voor de situatie dat etherpiraten noodgedwongen zonder vergunning moeten uitzenden.

De overheid blijft ondertussen ongekend actief in het oprollen van illegale radiostations. Ondanks de enorme kosten en het beslag dat wordt gelegd op schaarse politiecapaciteit spreekt het Agentschap Telecom van een groot succes nu halverwege de Etherflitscampagne het illegale ethergebruik met 50% is afgenomen.

De VVRN vindt het schandalig dat door de Etherflitscampagne de pluriformiteit in de ether is afgenomen. Etherpiraten voegen iets toe aan het reguliere radioaanbod en duiken steeds weer in het gat dat de commerciële en publieke omroepen laten liggen. Het zijn vooral de vrije radiozenders die nieuwe of vergeten doelgroepen weten te bereiken en daarmee een uiterst nuttige functie vervullen. Of het nu gaat om de introductie van nieuwe muziekstromingen binnen de dance of alternatieve rock, de opleving van streekcultuur op het platteland, de experimentele geluidskunst en het media-activisme in de grote stad, het is steeds de vrije radio die een platform biedt voor dit soort ontwikkelingen en daarom al 30 jaar een belangrijke rol vervult als aanjager van culturele vernieuwing. Het is ook om die reden dat we veel politieke en publieke steun genieten in de strijd voor erkenning en legalisatie.

De argumenten van het Agentschap Telecom om toch door te gaan met de actie Etherflits zijn misplaatst en flauw. Het argument dat etherpiraten legale zenders zouden storen gaat in het geheel niet op. Natuurlijk zijn er piraten die met slechte of te sterke apparatuur uitzenden en storingen veroorzaken. Ook de VVRN vindt dat dergelijke stoorzenders aangepakt dienen te worden, maar het merendeel van de vrije radio's zendt volkomen storingsvrij uit.

Ook het argument dat er schaarse etherruimte door de piraten wordt ingepikt snijdt geen hout. Het betreft hier frequenties die niet gebruikt worden door de reguliere zenders en die anders onbenut zouden blijven. Het vreemde is dat het Agentschap Telecom als taak heeft om te bevorderen dat de etherruimte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Maar met de actie Etherflits wordt het tegendeel bereikt. Honderden frequenties blijven onbenut. Dat het Agentschap dit "een succes" noemt is onbegrijpelijk.

Vereniging Vrije Radio Nederland

Joop Ankerman
06-18855348

Actie etherflits: 161 piraten opgerold

DEN BOSCH | Sinds maart zijn van de naar schatting 800 actieve radiopiraten 161 zenders opgerold. De actie Etherflits, waarmee het ministerie van Economische Zaken de oorlog aan radiopiraten heeft verklaard, is volgens het ministerie een groot succes.

Sinds 12 maart gaat het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, harder dan voorheen de strijd aan met het illegale gebruik van FM-omroepfrequenties. Waar eerder de nadruk werd gelegd op het oprollen van piraten die andere zenders verstoorden, is nu het doel om alle piraten het zwijgen op te leggen. Twintig opsporingsambtenaren van het ministerie zijn met de opsporing belast.

Of dat veel helpt is de vraag. Na een korte stilte hervatten veel piraten de uitzendingen met nieuwe apparatuur.

Etherflits richt zich vooral op illegaal frequentiegebruik in Noordoost Nederland. Volgens N. Visser van het agentschap zit 75 procent van de Nederlandse piraten in de provincies Groningen, Drente, Overijssel en een deel van Gelderland. De gevolgen van Etherflits zijn volgens Visser wel in heel Nederland merkbaar. "De boetes die we uitdelen zijn hoog, die kunnen oplopen tot elfhonderd euro en we nemen de apparatuur in beslag. Het schrikeffect dat daar vanuit gaat heeft ervoor gezorgd dat piraten er zelf de brui aan geven. De zendactiviteit hebben we in maart op honderd procent gesteld. We hebben het dan niet over het aantal van 800 piraten, maar over hun vermogen, het aantal uren dat ze uitzenden en hun bereik. Als je dat vergelijkt, zitten we nu op 48 procent."
Piraten zijn het ministerie een doorn in het oog omdat ze legale, betalende, radiozenders verstoren. "En omdat ze schaarse ruimte in de ether inpikken", aldus Visser. Etherflits loopt voorlopig tot maart volgend jaar. "Dan bekijken we of het nodig is om verder te gaan", aldus Visser. | GPD