Socialistische Partij

Anti-democraat Bolland moet parlement verlaten

29-08-2003 * Na een aanwezigheid van twee jaar heeft Gerardus Bolland onlangs de Tweede Kamer moeten verlaten. De Nederlandse filosoof die ons onder meer waarschuwde voor de gevaren van de fiets als trillend en schokkend verderver van de vrouwelijke onderbuik, zou ook zélf niet een prominente plaats willen hebben in de Tweede Kamer.

Dat zegt historicus en filosoof Ronald van Raak, die als senator voor de SP het beeld van Bolland (1854-1922) onlangs tegenkwam in het Nederlandse parlement, waar hij vertoefde in een gezelschap van aldaar tentoongestelde Nederlandse kopstukken als Thorbecke en koningin Wilhelmina.

Meneer Bolland had niks op met ons parlement, aldus Van Raak: In `De teekenen des tijds', een lezing die Bolland in 1921, een jaar voor zijn dood, in verschillende steden hield, verzette hij zich met klem tegen de het algemeen kiesrecht, dat Nederland in 1917 had ingevoerd. In `De teekenen des tijds' zei Bolland: `Eene beschaving, die zóó is verloopen, moet bestemd zijn, om door zelfverkankering aan haar einde te komen, een einde vol smerigheid, stank en verrotting'.

Filosoof Bolland, in 1896 benoemd tot hoogleraar wijsbegeerte in Leiden, had volgens Van Raak een hartgrondige hekel aan het algemeen kiesrecht, dat arbeiders en vrouwen aan de macht had gebracht en de politiek gevoelig maakte voor manipulaties door het internationale jodendom. Zijn opvattingen beïnvloedden ook anderen. Zo hebben leerlingen van Bolland voor de Tweede Wereldoorlog een prominente rol gespeeld bij de ontwikkeling van allerlei fascistische bewegingen in Nederland.

Dat deze Leidse hoogleraar wijsbegeerte desalniettemin een plaats gekregen had in de beeldengalerij in de Statenpassage, bij de ingang van het Tweede-Kamergebouw aan het Plein, ontging blijkbaar iedereen, tot Van Raak hem tegenkwam: Toen ik voor het eerst wat mensen rondleidde door het parlement, waar ik sinds juni werk, zag ik hem ineens staan: tussen de witmarmeren beelden van onder meer Thorbecke en Wilhelmina stond ineens het beeld van een rasechte anti-democraat. Niet heel kies in het huis van onze democratie, dacht ik.

Dat het standbeeld van Bolland twee jaar lang de entree van het Tweede-Kamergebouw heeft gesierd zegt volgens Ronald van Raak wat over de ietwat achterblijvende historische kennis van politici. Op verzoek van de SP-senator is het beeld van Bolland nu verwijderd. Op de lege sokkel die achterblijft, ziet Van Raak graag Erasmus of zijn lievelingsfilosoof Spinoza. Hun ideeën over verdraagzaamheid passen veel beter in het Nederlandse parlement. Van Raak publiceert komend najaar zijn nieuwe boek Oud licht op nieuwe zaken, waarin hij adviezen van oude denkers koppelt aan actuele maatschappelijke en politieke kwesties. Om het historisch besef van het parlement als geheel wat te stimuleren zal hij alle fractievoorzitters in de Tweede en Eerste Kamer een exemplaar cadeau doen.