NATIONALE POSTCODE LOTERIJ

Multiculturele samenleving centraal bij expositie Coexistence

P E R S B E R I C H T

Opening expositie door burgemeester Cohen
Multiculturele samenleving centraal bij expositie 'Coexistence'

Op vrijdag 29 augustus vindt in Amsterdam de opening plaats van de internationale openlucht-expositie 'Coexistence'. Coexistence is een initiatief van het Museum on the Seam in Jeruzalem. Op uitnodiging van dit museum gaven 37 kunstenaars uit de hele wereld hun visie op het thema 'samenleven'. De Nederlandse ontwerpers Anthon Beeke en Marten Jongema leveren de Nederlandse bijdrage. Hun ontwerpen worden tijdens de opening onthuld. De Amsterdamse burgemeester Cohen verricht de officiële openingshandeling. De kunstwerken staan tot en met 9 september op billboard-formaat op het Museumplein, Amsterdam.

Tolerantie centraal
Met de reizende kunstwerken wil het Museum on the Seam de wereld laten zien dat meer begrip en tolerantie voor anderen de enige weg is naar een vreedzamere toekomst. Coexistence startte in 2001 met haar wereldreis en bezocht onder andere Sarajevo, Berlijn en onlangs Kaapstad, Zuid-Afrika. Nelson Mandela riep tijdens de expositie op tot meer verdraagzaamheid in zijn land. Op initiatief van Stichting DOEN wordt Coexistence nu in Nederland gepresenteerd. Coexistence is gratis te bezichtigen en valt het eerste weekend samen met de Uitmarkt.

Raphie Etgar, initiatiefnemer en conservator van het Museum on the Seam in Jeruzalem: 'Om vreedzaam samen te leven moeten we ons leven en denken veranderen. Dat is in Israël én op veel andere plaatsen in de wereld helaas nodig. Coexistence wil een katalysator zijn voor meer begrip en respect voor elkaar.'

Volgens Geert Boogaard, Programma-manager Cultuur van DOEN, geeft de expositie goed weer waar Stichting DOEN zich al jaren in Nederland hard voor maakt: Een leefbare wereld. 'Coexistence stelt op een originele manier een belangrijk thema aan de orde en presenteert dit aan een groot publiek. Vandaar ook dat we de expositie laten samenvallen met een groot cultureel evenement als de Uitmarkt.'

Stichting DOEN financiert vernieuwende initiatieven zoals Coexistence en andere projecten, op gebied van cultuur, welzijn en sport met geld van de SponsorBingo Loterij.

Amsterdam, 28 augustus 2003

Noot voor de redactie (