VNG

Inhoud VNG magazine

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Vrijdag 29 augustus t/m donderdag 4 september 2003

DEZE WEEK IN VNG-MAGAZINE NUMMER 35
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.)

Onderhoud achillespees van buitenkunst
Nederland is eigenlijk één groot openluchtmuseum van buitenbeelden. De zorg daarvoor zou voor het grootste deel bij gemeenten moeten liggen. Maar beheer en onderhoud zijn vaak sluitpost. Vandalisme, verwaarlozing en vergetelheid is het gevolg. Deskundigen pleiten voor een beleid voor de collectie buitenkunst, depots en contracten met kunstenaars.

Nel van Dijk nieuwe directeur IPP
Officieel moet Nel van Dijk nog beginnen als directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Ze heeft geen enorme visioenen over de toekomst van het IPP. Maar ze kent de mogelijkheden.Er zit nog veel rek in de bevordering van burgerparticipatie.

Heteluchtballonnen zweven tussen gedogen en verbieden Het bedrijfsleven heeft de heteluchtballon ontdekt: een prachtig promotiemiddel, leuk ook voor bedrijfsuitjes. Gemeenten en agrariërs zijn er aanzienlijk minder blij mee. Er waren immers al zoveel ballonvluchten. Ongevallen en (bijna)ongevallen, afgeleide automobilisten en opgeschrikt vee bij landingen, maken dat voor diverse gemeenten de grens bereikt is.

Taskforces pakken strijdige regels aan
Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken (EZ) gaat speciale taskforces instellen voor de aanpak van strijdige regels. In de taskforces zullen belanghebbenden met elkaar aan de slag gaan om heel praktische oplossingen te vinden en uit te voeren.

Gemeenten bij herindeling als eerste aan zet
De VNG staat volledig achter het standpunt van het kabinet dat een herindeling die door gemeenten zelf geïnitieerd wordt, de voorkeur verdient. In lijn met het Rijk dienen ook provincies zich ten aanzien van herindelingen terughoudend op te stellen, vindt de VNG.

Labyrint aan regels kost twintigduizend woningen De noodlijdende woningbouwproductie kan met twintigduizend woningen per jaar worden opgevoerd door fors te snoeien in wet- en regelgeving. Dat stelt de Neprom, de brancheorganisatie van projectontwikkelaars, in het actieplan [Groei door snoei, dat is aangeboden aan minister Dekker van VROM.

Optreden tegen illegale cafés
Het wordt tijd dat de verantwoordelijke autoriteiten optreden tegen illegale cafés. De veiligheid van consumenten loopt gevaar, terwijl de legale horecaondernemer oneerlijk wordt beconcurreerd.

Landbouw verdwijnt niet
Tal van ontwikkelingen zullen het landelijk gebied veranderen, maar het landbouwareaal is in 2010 ongeveer hetzelfde als in 2003. De productieomvang van de agrarische sector blijft minimaal constant. Dat verwacht de Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) bij monde van haar voorzitter Gerard Doornbos en Jan Heijkoop, voorzitter vakgroep LTO Verbrede land- en tuinbouw.

Sluit de zorgketen
De zorgloketten moeten stevigere functie hebben aan het begin en aan het eind van de zorgketen. Er zijn nu nog te veel leemten en bedreigingen. Ali Dekker, adviseur bij BMC Bestuur & Management Consultants (voor overheids- en non-profitorganisaties) maakte een inventarisatie. Conclusie: zorgkantoor en gemeenten moeten de handen ineenslaan.

Wat is er mis met de deelgemeenten?
Ronald Sorenson zette in zijn column in VNG-magazine 29/30/31 (18 juli) kritische kanttekeningen bij het functioneren van deelgemeenten. Ben Schop, CDA-fractievoorzitter in IJsselmonde, en Kees van Loon, D66-fractievoorzitter van Delfshaven, reageren vanuit de praktijk. Zij stellen dat deelgemeenten de politiek dichter bij de mensen hebben gebracht en veel hebben bereikt voor hun directe leefomgeving.

Verenigingsnieuws

- Burgemeester Middelburg wint NK Wielrennen
- VNG onderzoekt haar informatiemiddelen
- Eerste uitspraak commissie klokkenluiders

En verder

- Commentaar Van Tilborg

- Handreiking brandveiligheid

- Opinie

- Column Van Dok

- Stoof bij de raad

- Verschenen

- Internet lokaal

- Verenigingsnieuws

- TopAmbt vacatureoverzicht

28 aug 03 15:00