Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 29 augustus 2003

Eerste reactie PvdA-fractie op besluit kabinet pardon asielzoekers

De PvdA-fractie acht het positief dat het kabinet, na jarenlang verzet van CDA en VVD, nu toch besloten heeft tot een generaal pardon voor een groep asielzoekers. Over de inhoud van het besluit is de PvdA echter ernstig teleurgesteld.

Het besluit van het kabinet om aan 2200 asielzoekers een verblijfsvergunning te verlenen lost slechts een deel van de problematiek op. Ook is allerminst duidelijk waarom deze asielzoekers wel en anderen geen verblijfsvergunning zouden mogen krijgen.

De PvdA acht een eenmalig pardon noodzakelijk om problematiek die onder de oude vreemdelingenwet is ontstaan, zoveel mogelijk op te lossen. Daarbij gaat het om ongeveer 6000 tot 7000 asielzoekers, die al zeer lang in ons land wonen, waaronder veel gezinnen met kinderen die hier zijn opgegroeid en onderwijs hebben genoten. De PvdA meent dat het om menselijke redenen niet verantwoord is deze mensen na zoveel jaar het land uit te zetten. Dit klemt temeer, omdat ook de ambtsvoorganger van minister Verdonk, de heer Nawijn, in de Kamer heeft toegegeven dat de overheid in de loop der jaren onvoldoende gedaan heeft om hen naar hun land te laten terugkeren.

Tijdens de informatieonderhandelingen met het CDA in het begin van dit jaar heeft de PvdA ingebracht dat het om beleidsmatige en humanitaire redenen noodzakelijk is een regeling te treffen die het mogelijk maakt een groot deel van de asielzoekers die langer dan vijf jaar in ons land verblijven een verblijfsvergunning te geven. Dit standpunt is in lijn met concrete voorstellen die eerder dit jaar ook door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn gedaan.

Ook de bejegening van de meer dan 7000 schrijnende gevallen, die zich na een oproep van voormalig minister Nawijn in het begin van dit jaar hebben gemeld, dreigt door de opstelling van het kabinet op een totale teleurstelling uit te lopen. Hier zijn door de overheid bij mensen in uiterst moeilijke omstandigheden verwachtingen gewekt, die niet worden waargemaakt.

De PvdA zal zich in de Tweede Kamer inzetten om het kabinetsbesluit te wijzigen en hoopt dat een meerderheid van de Kamer daarvoor zal kiezen.