Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

29-08-2003
55+boekje voor Alphen-Chaam

De oudere (55+) en gehandicapte inwoners van de gemeente Alphen-Chaam krijgen een dezer dagen een boekje waarin alle voor hen relevante informatie te vinden is. Wethouder L. de Jong-Stabel presenteerde het boekje gisteren in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de KBO en de stichting Ouderenwerk. .

Of het nu om belastingen, dieetadviezen, yoga, eenzaamheid, ontspanning, busverbindingen, klussendienst, geloofsgroepen of wat dan ook gaat, het staat er allemaal van a tot en met z in. Het boekje wordt vanaf vandaag door 33 vrijwilligers van de Katholieke Bond van Ouderen op zeventienhonderd adressen in de gemeente Alphen-Chaam bezorgd.

Het boekje is een voortvloeisel van het nieuwe ouderenbeleid, dat de gemeenteraad eind vorig jaar in gang heeft gezet. Een van de belangrijkste doelstellingen daarbij is het verbeteren van de informatieverstrekking aan ouderen.

In samenwerking met de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) en de Stichting Ouderenwerk Breda (SOB) zijn alle instellingen, verenigingen, organisaties en ook voorzieningen en regelingen die voor ouderen van belang zijn, op een rijtje gezet. In het 76 pagina's tellende boekje worden niet alleen adressen vermeld, maar ook in samengevatte vorm de doelstellingen, taken, openingsuren en dergelijke van de betrokken instanties weergegeven.

Het boekje werd gistermiddag in de kantine van het gemeentekantoor in Alphen door wethouder L. de Jong-Stabel ten doop gehouden in aanwezigheid van ruim dertig ouderen. Zij deed dat met gepaste trots en verklapte daarbij dat ze het eerste exemplaar afgelopen zondag al stiekem aan de gedeputeerde Augusteijn had overhandigd, toen deze een bezoek bracht aan het Sportement in Chaam.

Volgens wethouder De Jong was Augustijn behoorlijk onder de indruk van de Alphen-Chaamse uitgave, een van de eerste in zijn soort in Noord-Brabant. "Hij zal het onder de aandacht van andere gemeenten brengen als voorbeeld van wat een kleine gemeente op dit gebied tot stand kan brengen", aldus De Jong.

Gehandicapten

Hoewel het boekje vooral ten behoeve van 55-plussers is geschreven, zal het ook aan gehandicapten worden uitgereikt vanwege het feit dat deze twee bevolkingsgroepen vaak met dezelfde instanties en regelingen te maken krijgen.
Op het gemeentekantoor is gistermiddag verder een convenant getekend, waarin afspraken zijn gemaakt over de taakverdeling tussen de ouderenadviseurs van de SOB (de professionele mensen) en de KBO (vrijwilligers). Afhankelijk van de aard van het onderwerp zal een van de twee de ouderen nader adviseren over hetgeen in het informatieboekje aan de orde komt.