Lijst Pim Fortuyn


29 augustus 2003

LPF: Meststoffenwet onbevredigend

De LPF vindt de werkwijze rond de Meststoffenwet onbevredigend en frustrerend voor boeren en tuinders. Waarom elke keer weer een aanpassing van de Meststoffenwet en niet op zo kort mogelijke termijn een compleet herziene wet, aangepast aan de te verwachte omvang van de veestapel, de richtlijnen van Brussel, de hernieuwde inzichten in de administratieve lastendruk en de wens van de samenleving om transparante, eenvoudige en dus prijstechnisch vriendelijke wetgeving te realiseren.

De LPF-fractie ziet geen enkele aanleiding om op dit moment de verliesnormen aan te scherpen. Ten eerste is er nog geen duidelijkheid over het derogatieverzoek. Ten tweede neemt de veestapel in kwantiteit sterk af. Heeft de minister inzicht in de gevolgen van die afname voor de totale hoeveelheid te produceren mineralen? En zijn die gevolgen meegenomen in het voorliggende voorstel? Ten derde wil de LPF-fractie eerst van de minister vernemen in hoeverre andere sectoren een bijdrage leveren aan het terugdringen van de milieubelasting. Meer concreet: Kan de minister in percentages aangeven hoe groot de bijdrage van de landbouw is aan de belasting van het milieu en aan de terugdringing van die belasting t.o.v. andere sectoren?

In de huidige Meststoffenwet is nog steeds niet geregeld, dat grondloze bedrijven geen heffing behoeven te betalen. De LPF-fractie roept de minister op, dit spoedig te regelen.

Vele jaren is er discussie in de Kamer over het uitrijverbod voor mest op droge zandgronden, dat op 1 september ingaat. Vaak is, vanwege de weersomstandigheden om verlenging gevraagd en ook vele malen is die verlenging verleend. De LPF-fractie stelt voor de ingangsdatum van het uitrijverbod definitief op 16 september te stellen en verwacht hiervoor een voorstel van de minister. Zo niet dan overweegt zij hierover een amendement in te dienen.

Klik hier voor de volledige bijdrage aan het debat rond de Meststoffenwet