Lijst Pim Fortuyn


29 augustus 2003

Overheid onzorgvuldig met wetgeving

De LPF-fractie constateert, dat de overheid te gemakkelijk en onzorgvuldig met wetgeving omgaat. De overheid wacht vervolgens eerst af of de burger naar de rechter stapt. Zodra de rechter gesproken heeft en de burger in het gelijk heeft gesteld, kan de overheid alsnog de zaak simpel met een wetswijziging rechtzetten en zelfs met terugwerkende kracht, zo blijkt uit het onderhavige wetsvoorstel voor de Landinrichtingswet. In sommige gevallen verliest de winnaar alsnog. Althans zo ziet de LPF-fractie dit in de praktijk gebeuren. De uitspraak van de rechtbank Groningen maakt volgens de LPF-fractie ook duidelijk wat de gevolgen zijn als de indiening van een aangekondigd wetsvoorstel vele jaren op zich laat wachten. De wettelijke taken van de CLC werden gemandateerd aan de secretaris, vooruitlopend op het wetsvoorstel, waarin de uitvoerende taken van de CLC zouden worden overgeheveld naar anderen. De praktijk is nu geworden, dat al vanaf 1996 de secretaris van de CLC in zijn eentje besluiten nam. Dat is dus nu al 7 jaar het geval. De LPF-fractie vindt dat hier sprake is van onbehoorlijk en onzorgvuldig overheidsbestuur. Zo kan en mag een overheid niet omgaan met zijn onderdanen. Hoe lossen we dit op? De LPF-fractie is van mening, dat in die gevallen, waarin bij betrokkenen ontevredenheid heerst over de besluiten, die de secretaris van de CLC de afgelopen jaren in zn eentje heeft genomen, alsnog beoordeeld wordt of de desbetreffende secretaris het juiste besluit genomen heeft. Zo neen, dan moet dit besluit herzien worden. Pas dan wordt de burgers recht gedaan.

De LPF-fractie constateert, dat er tientallen jaren overheen kunnen gaan, alvorens een in stemming aangenomen ruilverkaveling ook uitgevoerd is. Dit betekent in veel gevallen, dat op moment van uitvoering de feitelijke situatie een geheel andere is, dan op het moment van stemmen. Denk aan bedrijfsbeëindiging, bedrijfsovername, opvolging in familieverband, overlijden ven belanghebbenden en gemeentelijke bestemmingsplannen e.d. De LPF-fractie constateert voorts, dat dit in de praktijk frustraties en belemmeringen oplevert voor een bevredigende afronding van de ruilverkaveling.

De LPF-fractie dringt er bij de minister op aan te onderzoeken op welke wijze aan deze onbevredigende gang van zaken een eind gemaakt kan worden.

(Schriftelijke inbreng Wijziging Landinrichtingswet)