Regionaal persbericht 10.30 uur

Utrecht 30-8-2003 - Regionaal persbericht

Nog drie mensen ziek geweest na consumeren toetjes in afpersingszaak

Utrecht - Naar aanleiding van de publiciteit over de afpersing van Campina, eind vorige week, is op 22 augustus 2003 door een echtpaar bij de klachtenlijn van dat bedrijf melding gedaan van het feit dat zij eind mei jongstleden beiden ernstig ziek zijn geworden na het eten van stracciatella yoghurt van het merk Campina. De Politie Regio Utrecht heeft de klacht direct na de melding in onderzoek genomen.

Het rechercheteam van de Utrechtse politie kon de klacht in verband brengen met een afpersingsbrief van de verdachte. Deze werd op 5 juni 2003 ontvangen. In die brief geeft de verdachte aan dat hij eind mei 2003 twee zuivelprodukten had gemanipuleerd, te weten een pak Campina stracciatella yoghurt en een pak AH-chocoladevla. De twee met een landbouwgif gecontamineerde zuivelprodukten zouden zijn teruggeplaatst in twee Albert Heijn-winkels in het zuiden van het land. Ondanks intensieve naspeuringen was van deze gevallen eerder niet gebleken. In beide gevallen was geen klacht bij de bedrijven gedaan.

Na ontvangst van de afpersingsbrief op 5 juni 2003 is onmiddellijk actie ondernomen.
In samenspraak met de politie en het openbaar ministerie hebben Campina en Albert Heijn uit voorzorg alle pakken stracciatella yoghurt en chocoladevla uit de schappen laten halen. Deze produkten zijn ter onderzoek aangeboden aan het onderzoeksinstituut TNO, waarbij geen afwijkende stoffen zijn aangetroffen. Daarnaast is door het openbaar ministerie navraag gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Nationaal Vergiftigingen en Informatie Centrum van het RIVM. Tevens zijn de binnengekomen klachten bij Campina en Albert Heijn geanalyseerd op een mogelijke relatie met de contaminatie. De ontvangen klachten werden door de politie onderzocht, waarbij geen klachten werden aangetroffen die in verband gebracht konden worden met de dreigementen van de afperser.
Omdat de dreigementen van de verdachte geen concrete aanwijzingen bevatten en geen indicaties voor daadwerkelijke contaminatie naar voren kwamen, was verder opsporingsonderzoek op dat moment niet mogelijk.

Inmiddels is uit politieonderzoek vast komen te staan dat het echtpaar zeer ernstig ziek is geworden na het eten van de door de afperser gecontamineerde straciatella yoghurt. De man en de vrouw moesten als gevolg hiervan enkele dagen worden opgenomen in een ziekenhuis. Gistermiddag is de Utrechtse politie er in geslaagd ook de consument van de gemanipuleerde AH-chocoladevla te achterhalen. Deze persoon is eind mei eveneens hevig ziek geweest na het consumeren van de chocoladevla.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht en de Politie Regio Utrecht hebben geen enkele reden aan te nemen dat sprake is van meer gecontamineerde produkten.


---