Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 2 juli 2003

NAi presenteert maquettes van Rotterdam

Tentoonstelling in Zaal 2 van het Nederlands Architectuurinstituut 30 augustus 2003 t/m 16 november 2003

Altijd de geboorte van Hoogvliet willen zien? Of de voorgeschiedenis van de Müllerpier? Van 30 augustus tot 16 november organiseert Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de Jubileumtentoonstelling 'Wonen op z'n Rotterdams'. In deze tentoonstelling wordt de ontwikkeling van zo'n 20 bekende Rotterdamse stadsgezichten getoond aan de hand van de maquette, een foto van de oplevering en een foto van de huidige situatie. Het NAi toont zo ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van het instituut en het tienjarig jubileum van zijn gebouw aan het Museumpark een verassende kijk op de stad. Het Nederlands Architectuurinstituut is dé organisatie waar de ontworpen omgeving van Nederland centraal staat. Inmiddels is werk van vele (inter)nationale architecten en ontwerpers te zien geweest, maar nog nooit was de stad Rotterdam een exclusief onderwerp. Daar komt nu verandering in met de tentoonstelling 'Wonen op z'n Rotterdams, stad in maquettes'. Het NAi wil zo de band met Rotterdam, de stad die al tien jaar zijn thuisbasis is, versterken.

Kenmerkend Rotterdam
Op de tentoonstelling zijn zo'n 20 kenmerkende Rotterdamse gebouwen en stadsdelen te bewonderen. De maquette die de betrokken architect of stedenbouwer maakte voor de ontwikkeling staat voor elk project centraal. Veel van deze maquettes zijn bewaard gebleven en in het archief van het NAi opgenomen. Voor 'Wonen op z'n Rotterdams' zijn alle maquettes gerestaureerd, zodat ze er op hun mooist uitzien. Zoals de maar liefst 2 meter brede maquette van Hoogvliet, of de Rotterdamse Kubuswoningen van Blom.
Naast de maquettes zijn foto's van de oplevering van de woningbouwprojecten te zien. Hagelnieuwe architectuur in een vaak typische bouwomgeving: jonge aanplant en een vrijwel ongebruikte infrastructuur. Tot slot wordt het betrokken project getoond zoals het nu is. Wat is er verandert, hoe heeft de wijk zich ontwikkeld, en hoe ziet de omgeving er nu uit?

Herkenning
Voor veel Rotterdammers zal de tentoonstelling een schok van herkenning teweeg brengen. Voor anderen zal het de nodige nostalgie opwekken: veel van de tentoongestelde objecten zijn inmiddels alweer gesloopt, of zijn zo opgenomen in de omgeving dat ze nauwelijks meer opvallen. De tentoonstelling Wonen op z'n Rotterdams is daarmee een must voor iedereen die in de stad geïnteresseerd is.

Jubileum
Gedurende de duur van de tentoonstelling 'Wonen op z'n Rotterdams' zullen er tal van activiteiten georganiseerd worden rond het 15-jarig jubileum van het NAi. Hoogtepunt is de grote publieksmanifestatie begin november voor iedereen die het NAi een warm hart toedraagt, die nu eindelijk het bijzondere NAi-gebouw aan het Museumpark eens van binnen wil bekijken of gewoon nieuwsgierig is naar zijn eigen stad.
---

OVERIGE INFO

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl