Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 8 juli 2003

Programmering van het NAi najaar/winter 2003

Eind oktober 2003 bestaat het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) 15 jaar en is het 10 jaar geleden dat het NAi-gebouw in het Museumpark door koningin Beatrix werd geopend. Om dit te vieren wordt een aantal feestelijke activiteiten georganiseerd. Van 30 augustus tot begin november 2003 zal het NAi de architectuurstad Rotterdam onder de aandacht brengen met onder andere een tentoonstelling, educatieve activiteiten, lezingen en een open dag.
Naast het jubileumprogramma biedt het NAi ook nog zijn reguliere programmering met onder meer een tentoonstelling van Studio Asymptote van Hani Rashid en Lise Anne Couture.

Wonen op z'n Rotterdams
Kleine maquettes van woningen en woonwijken in het grote Rotterdam helpen de bezoeker om het wonen te begrijpen. De maquettes spelen dan ook de hoofdrol in een tentoonstelling die woningbouwprojecten in Rotterdam toont. De bezoeker krijgt hiermee een idee van de omvangrijk en veelzijdigheid van de collectie maquettes die het NAi beheert. Alleen al meer dan 100 van Rotterdamse gebouwen, op een totaal van ruim 900 maquettes. Het startpunt van de tentoonstelling is de vroege jaren twintig van de vorige eeuw, het eindpunt is het begin van de 21e eeuw. In deze ruim tachtig jaar laat Rotterdam een indrukwekkende geschiedenis op het gebied van woningbouw zien.
* Van 30 augustus t/m 16 november 2003 in Zaal 2
* Vanaf 15 augustus is het complete jubileumprogramma te vinden op de website van het NAi: www.nai.nl.

Heilige Huisjes 03
De overheid streeft ernaar dat in de toekomst een derde van de nieuwbouwwoningen in opdracht van bewoners wordt gebouwd. Op 6 en 7 september 2003 geeft het NAi een indruk van de uitgebreide mogelijkheden voor het verwezenlijken van een droom voor velen: het (laten) ontwerpen en bouwen van een eigen huis. Voor de derde maal zal de woonmarkt Heilige Huisjes een ontmoetingsplaats zijn voor particulieren en architecten, interieurarchitecten, overheden, gemeentes, ontwikkelaars en bouwers die gericht zijn op particulier opdrachtgeverschap. Dit jaar worden er speciale presentaties getoond over interieurarchitectuur. Parallel aan de woonmarkt worden lezingen georganiseerd.

* 6 en 7 september 2003, geopend van 12.00 tot 17.00 uur, gratis toegankelijk

Asymptote
Hani Rashid en Lise Anne Couture startten in 1988 hun studio Asymptote en behoren inmiddels tot de nieuwe generatie architecten die meer dan ooit de hele wereld als hun werkveld zien. Hun werk kan worden gezien als architectuur voor de toekomst en bevindt zich op het snijvlak met interieur, IT en beeldende kunst. De tentoonstelling waarin dit eigenzinnige bureau centraal staat, toont talloze maquettes, foto's, tekeningen, projecties en installaties. De spectaculaire drager voor deze bijzondere overzichtstentoonstelling is door Rashid en Couture zelf ontworpen. Een golvend grid daalt neer in Zaal 1 om grotten en galeries te vormen.

* Van 27 september 2003 t/m 18 januari 2004 in Zaal 1

Constructivisme
De recentelijk gestarte meerjarige samenwerking tussen het NAi en het Staatsmuseum voor de geschiedenis van St. Petersburg doet dit najaar voor het eerst van zich spreken. In de archieven van dit museum ligt een ongekende schat aan architectuurtekeningen en aanverwant archiefmateriaal van architecten uit het toenmalige Leningrad die behoorden tot de constructivistische stroming (1919 - 1932). Door een zeer beperkte toegankelijkheid én een niet aflatende nadruk op het Moskouse constructivisme, is dit materiaal ook in Rusland volkomen onterecht jarenlang aan het oog onttrokken geweest. Met een kleine presentatie toont het NAi het werk van architecten als A. Nikolsky, G. Simonov, N. Miturich, A. Barutchev en N. Trotsky nu voor het eerst in het Westen. De opening vindt plaats tijdens de Dutch Days in St. Petersburg vanwege het driehonderd jarig bestaan van de stad.
* Van 20 september 2003 t/m 18 januari 2004 in Zaal 2

Neutelings en Riedijk
In de serie over hedendaagse toonaangevende Nederlandse architectenbureaus is Neutelings en Riedijk één van de drie architectenbureaus waaraan het NAi een internationaal reizende tentoonstelling wijdt. Neutelings en Riedijk heeft met twee andere bureaus, MVRDV en KCAP, een analytische en pragmatische ontwerphouding gemeen die typisch Nederlands genoemd kan worden. Het leidt bij dit bureau tot expressieve gebouwen die zich onderscheiden door hun opmerkelijke vorm, door hun materiaalgebruik en door de aandacht voor de zintuigelijke kwaliteiten van architectuur. De tentoonstelling maakt dit voelbaar met een tiental speciaal gemaakte maquettes.
* Vanaf 30 november 2003 in Zaal 2

Vaste opstelling
In 2004 krijgt het NAi een vernieuwde vaste opstelling, die twee eeuwen architectuur in beeld brengt.
De permanente tentoonstelling toont een overzicht van de Nederlandse architectuur, stedenbouw en landschap vanaf de 19e eeuw tot heden. Deze presentatie illustreert in het bijzonder de rijkdom van de collectie. De nieuwe vaste presentatie zal ruim twee keer zo groot worden als de huidige tentoonstelling.

* Vanaf voorjaar 2004 Permanent in Zaal 2

Reizende tentoonstellingen
Op dit moment zijn in Brno (Tsjechië) en Antwerpen (België) respectievelijk de tentoonstellingen The Hungry Box, the endless interiors of MVRDV en KCAP, the City as Loft te zien. The Hungry Box, the endless interiors of MVRDV zal nog gaan reizen naar Sao Paulo (Brazilië), Bern (Zwitserland) en Jakarta (Indonesië). KCAP, The City as Loft zal verder reizen naar Hamburg en Berlijn (Duitsland) en zal in het najaar van 2004 te zien zijn in het NAi.
* Reality Machines is dit najaar te zien in het Koninklijk Kasteel in Warshau.

De "experimentele zolder", Zaal 3
In zaal 3 zal het werk van ontwerpers uit de wereld van de experimentele architectuur centraal blijven staan. Het komende seizoen zullen naast architecten ook tentoonstellingsontwerpers en (theater) vormgevers ten tonele worden gebracht. In september en oktober wordt aandacht besteed aan de toonaangevende kwaliteit van de Nederlandse theatervormgevers. Het betreft hier zowel de gebouwen als de decors en de ontwikkeling ervan. In november en december zal er in samenwerking met Items magazine een selectie worden getoond van de beste afstudeerprojecten in Nederland om zo de ontwikkelingen van morgen in kaart te brengen.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl