VERSTEGEN EN STIGTER

Architectuur-symposium Het Ziekenhuis

Vijfde architectuur-symposium in de OKW-reeks 'Het gebouw als denkbeeld'.

Iedereen heeft in het dagelijks leven te maken met institutionele gebouwen. Het zijn bouwwerken die staan voor maatschappelijke taken als bestuur, zorg, onderwijs en veiligheid. De architectuur van
deze gebouwen weerspiegelt de sociaal- en cultuurhistorische ontwikkelingen in de tijd waarin de gebouwen tot stand kwamen. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe wisselende maatschappijbeelden de architectuur van institutionele gebouwen beïnvloeden, organiseert de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap een project met de titel 'Het gebouw als denkbeeld'. Tussen 2001 en 2005 worden tien soorten openbare gebouwen onder de loep genomen in publiekssymposia van een dag. 'Het ziekenhuis' is het vijfde symposium in de reeks.

Het ziekenhuis
Het symposium vindt plaats op zaterdag 30 augustus 2003 van 11.30 - 17.15 uur (zaal open om 11.00 uur; borrel van 17.15-18.15 uur) in het Academisch Ziekenhuis Groningen, Hanzeplein 1, Groningen.

Sprekers op het symposium
De architecten Wytze Patijn en bOb van reeth. Verder treden op: Jan Hamel, Hugo Heijmans, Robert Neugarten, Jean Pierre Rawie, Ed Taverne, Cor Wagenaar, Anton Zijderveld en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Het symposium 'Het ziekenhuis' is tot stand gekomen in samenwerking met de TU Eindhoven, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Verstegen & Stigter culturele projecten, NRC Handelsblad en het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het symposium gaat vooraf aan een aantal activiteiten (congressen, tentoonstellingen en publicaties) die het Academisch Ziekenhuis Groningen organiseert onder de titel 'The Architecture of Hospitals'.
Het wereldcongres over ziekenhuisarchitectuur vindt plaats in Groningen, in oktober 2004.

In 2001 vonden de eerste twee afleveringen van de serie plaats, respectievelijk over de Gevangenis (29.09.2001, Koepelgevangenis Breda) en het Schoolgebouw (15.12.2001, Montessori College Oost, Amsterdam). De symposia in 2002 waren gewijd aan het Paleis (27.04.2003, Paleis Het Loo) en de Universiteit (30.11.2002, TU Eindhoven). Dit jaar staan op het programma het Ziekenhuis (30.08.2003, in het Academisch Ziekenhuis Groningen) en het Theater (29.11.2003, Koninklijke Schouwburg Den Haag).

De samenstelling van de programma's wisselt per keer, maar ieder symposium omvat een aantal vaste programma-onderdelen, zoals een filippica als opening van het programma, enkele lezingen, rondetafelgesprekken en interviews, een speciaal voor ieder symposium gemaakte film en een presentatie door studenten van de TU Eindhoven. De studenten worden in het kader van 'Het gebouw als denkbeeld' uitgenodigd binnen hun studieprogramma toekomstvisies te ontwikkelen voor de verschillende gebouwen. Uit de werkstukken worden voor elk symposium drie scenario's geselecteerd, die door de studenten op het symposium worden gepresenteerd.

Informatie en kaartverkoop
K.L. Poll-stichting voor OKW, 020-6235451, okw@verstigt.nl of via het aanmeldingsformulier op website www.klpoll.nl

13 aug 03 13:58