Gemeente Berkel en Rodenrijs


Hofpleinlijn NS drie weken buiten dienst

De Hofpleinlijn, de treinverbinding tussen Rotterdam-Hofplein en Den Haag CS, wordt in september drie weken buiten dienst gesteld (zaterdag 30 augustus t/m vrijdag 19 september) om de kruising van de HSL met de Hofpleinlijn te realiseren.

Waarom?
Ter hoogte van Rotterdam Airport kruist de HSL de Hofpleinlijn onderlangs. Omdat er bij Rotterdam Airport sprake is van een werkhoogtebeperking (om aanvliegrisico's te vermijden), wordt de tunnel hier op een bijzondere manier aangelegd. Er wordt gewerkt met speciale lage graafmachines die diepe sleuven graven. Nadat deze vol zijn gestort met beton vormen zij de wanden van de tunnel, de zogenaamde diepwanden.
Deze bouwmethode kost meer tijd dan de traditionele bouwmethode. Daarnaast is de kruising met de Hofpleinlijn niet haaks maar loopt deze schuin. Dit houdt in, dat er onder de Hofpleinlijn meer meters tunnel aangelegd moeten worden. Om de sleuven ter plaatse van de oude Hofpleinlijn te kunnen graven, moet de lijn tijdelijk buiten dienst worden gesteld.

Wanneer wordt de lijn gesloten?
De voorbereidingen voor de buitendienststelling starten reeds half augustus. De daadwerkelijke buitendienststelling zal van zaterdag 30 augustus tot en met vrijdag 19 september duren.

Hoe kunnen de forensen van de Hofpleinlijn toch van A naar B komen? Er rijden geen treinen tussen Leidschendam-Voorburg en Rotterdam Hofpleinlijn.
Er rijden minder treinen tussen Den Haag Centraal, Den Haag Laan van NOI, Voorburg 't Loo en Leischendam-Voorburg als direct gevolg van de uitval van treinen van/naar Rotterdam Hofplein. Tussen de stations Zoetermeer (aan de lijn Den Haag Centraal-Gouda), Pijnacker, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam Wilgenplas en Rotterdam Centraal rijden gedurende bovenstaande periode NS-bussen. Tot slot rijden er trams van de RET van/naar de stations Rotterdam Kleiweg, Rotterdam Bergweg en Rotterdam Hofplein.

Informatie
De reizigers worden één week voorafgaand aan de werkzaamheden op de stations geïnformeerd over de wijzigingen. Dit gebeurt op verschillende manieren:

· Affiches Gewijzigd Treinverkeer

· Omroepberichten op de stations

· Advertentie in de landelijke folder Gewijzigd Treinverkeer verkrijgbaar aan ieder NS-Verkooppunt in Nederland (De landelijke folder Gewijzigd Treinverkeer is ook te downloaden via de website van NS, www.ns.nl)

Daarnaast vinden reizigers de informatie ook op internet en op teletekst via de onderstaande adressen:

· Internet www.ns.nl

· Teletekst via pagina 754 vanaf ongeveer één week voor aanvang van de buitendienststelling
Teletekst pagina 751 vanaf moment van aanvang van de werkzaamhedentot einde werkzaamheden.

Laatste wijziging: 15 augustus 2003
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs