Ingezonden persbericht


Persbericht, 26 augustus 2003

Film Sinti, Roma & Gadje, Nederland en zijn zigeuners in Rijksmuseum voor Volkenkunde

Op zaterdag 30 augustus vertoont het Rijksmuseum voor Volkenkunde het tweede deel van de film 'Sinti, Roma & Gadje, Nederland en zijn zigeuners'. Deze documentaire geeft een beeld van het beleid ten aanzien van de Roma en Sinti in de afgelopen 25 jaar. Sinti en Roma zijn afstammelingen van zigeuners die al eeuwen in West en Oost Europa wonen. Aan de hand van interviews met zigeuners, politici en ambtenaren en met gebruikmaking van uniek archiefmateriaal wordt een verhelderend beeld gegeven van de vaak wankele verstandhouding tussen de zigeuners en de Nederlandse overheid.

Aansluitend op de voorvertoning vindt er onder leiding van Hans Dortmans een discussie plaats met onder andere de regisseur van de film, Huib Stam, en Pieter Hovens, conservator in het Rijksmuseum voor Volkenkunde en tevens ex-beleidsmedewerker woonwagen- en zigeunerbeleid bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Vertoning documentaire 'Sinti, Roma & Gadje, Nederland en zijn zigeuners'. Zaterdag 30 augustus om 14.00 uur in het Rijksmuseum voor Volkenkunde.