Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 15 augustus 2003

Jarig NAi toont verborgen schatten
Tentoonstelling Wonen op z'n Rotterdams geeft indringend beeld van de ontwikkeling van het wonen

Tentoonstelling in Zaal 2 van het Nederlands Architectuurinstituut 30 augustus 2003 t/m 16 november 2003

Dit jaar bestaat het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) vijftien jaar en is het tien jaar gevestigd op zijn huidige plek, in het markante gebouw van Jo Coenen aan de rand van het Museumpark. Om dit dubbele jubileum te vieren, organiseert het instituut verschillende activiteiten. Zo is van 30 augustus t/m 16 november de tentoonstelling "Wonen op z'n Rotterdams, stad in maquettes" te zien. 19 maquettes van bekende en minder bekende woningbouwprojecten in Rotterdam van 1920 tot 2003 geven een beeld van de ontwikkeling van de stad. Het NAi toont hiermee voor het eerst enkele verborgen schatten uit zijn collectie, die, naast vele archieven en tekeningen, bestaat uit meer zo'n 900 maquettes van honderden architecten. Bezoekers kunnen zien hoe mooi hun buurt is, of had kunnen zijn.

Het had 15 jaar geleden niet veel gescheeld of het NAi was helemaal niet op zijn huidige locatie terecht gekomen. Aan de vestiging van het instituut ging een langdurige strijd vooraf tussen de steden Amsterdam en Rotterdam. Beide steden probeerden elkaar te overtreffen in faciliteiten en huisvesting voor het instituut. Amsterdam bood de Beurs van Berlage aan, in Rotterdam was de oude gemeentebibliotheek met uitbreiding van Rem Koolhaas de grote trekker. Uiteindelijk hakte toenmalig minister van cultuur Elco Brinkman de knoop door en ging Rotterdam met de eer strijken. Later werd besloten tot volledige nieuwbouw in Rotterdam aan de rand van het Museumpark.

Band met de stad
Om zijn band met Rotterdam te onderstrepen, richt het NAi zich tijdens zijn jubileum dan ook vooral op deze stad. Allereerst met de tentoonstelling "Wonen op z'n Rotterdams, stad in maquettes". Deze tentoonstelling laat de ontwikkeling van de stad zien aan de hand van 19 maquettes van woningbouwprojecten.

Ontwikkeling in woningbouw
Sinds het begin van de 20e eeuw zijn er onder invloed van de Woningwet (1901) belangrijke ontwikkelingen geweest op het gebied van lichtval, ruimte en indeling van woningen. Deze ontwikkelingen zijn goed te volgen aan de hand van de maquettes. Met name in de jaren twintig en dertig zijn er belangrijke stadsuitbreidingen gerealiseerd met woonwijken als Spangen en de Kiefhoek. Van al die stadsuitbreidingen worden maquettes getoond met daarbij foto's van direct na de oplevering en hoe zo'n buurt er nu uitziet.
De maquettes zijn voor een deel afkomstig uit de omvangrijke maquettecollectie van het NAi (zo'n 900 stuks) en voor een deel uit bruikleen. Naast een beeld van de stad, schetst de tentoonstelling ook een uniek beeld van de ontwikkeling van maquettes door de jaren heen en van de grote diversiteit in bouw en ontwerp van maquettes: Van een bijna 2 meter lange gedetailleerde maquette van een rij woningen in het Witte Dorp van J.J.P. Oud, tot een eenvoudige opzet met houten blokjes voor de wijk Pendrecht van J.B. Bakema.. Alle maquettes zijn speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd en schoongemaakt, zodat ze op hun mooist te zien zijn.

Historische dimensie
Om de tentoonstelling een historische dimensie te geven en duidelijk te maken hoe de woonidealen zich ontwikkelden, zijn niet alleen maquettes uit de jaren twintig en dertig te zien, maar ook van volkswoningbouw projecten na de Tweede Wereldoorlog zoals Alexanderpolder en Hoogvliet en projecten in het centrum, zoals de paalwoningen van Piet Blom en de woningbouw aan de Rotte. Ook van recente ontwikkelingen zoals de reconstructie van het havengebied en de woningbouw op de Kop van Zuid worden maquettes getoond. Behalve aandacht voor wat er allemaal gebouwd is, zijn er ook maquettes van nooit gerealiseerde uitbreidingen, zodat bezoekers ook kunnen mijmeren, of juist zich opwinden over hoe het ook had kunnen zijn. Kortom, heel Rotterdam kan in het NAi terecht om de eigen buurt in maquettevorm te verkennen. Best mogelijk dat de huidige bewoners, eenmaal geconfronteerd met de idealen waarmee hun wijk destijds is gebouwd, met heel andere ogen naar hun buurt gaan kijken.

Excursie
In samenwerking met ArchiCenter / Rotterdam Marketing organiseert het NAi op de zondagen 21 september, 5 & 19 oktober en 2 november architectuurexcursies langs enkele woningbouwprojecten uit de tentoonstelling. Na een bezoek aan "Wonen op z'n Rotterdams" gaan deelnemers aan de hand van een aantal thema's per bus langs onder meer het Witte dorp en de Kiefhoek ("Vroege experimenten"), via het Oude Westen ("Stadsvernieuwing") en de Kubuswoningen van Piet Blom ("Kleinschalig en gezellig"), naar de Kop van Zuid ("Van werken naar wonen") en het Wijnhaveneiland met de Waterstadtorens ("Stedelijk wonen in Hoogbouw"). Meer informatie over deze excursie via www.rotterdam.info

Educatieve activiteiten
De tentoonstelling "Wonen op z'n Rotterdams" is voor leerlingen van Rotterdamse scholen een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over hun stad en de wijk waarin ze wonen. Speciaal voor leerlingen komt er een dossier op de website, op basis waarvan zij hun CKV-verslag van deze tentoonstelling kunnen schrijven. Het dossier Wonen op z'n Rotterdams maakt het ook mogelijk om thuis alvast (of nog een keer) een glimp van de tentoonstelling te krijgen. Docenten vinden op de website mogelijkheden om een programma bij deze tentoonstelling samen te stellen. Naast een rondgang met een NAi-gids zijn er lessuggesties en is er andere informatie om het bezoek aan het NAi met hun schoolgroep voor te bereiden.
Daarnaast biedt het NAi de mogelijkheid van een (korte) rondleiding door de tentoonstelling.

Jubileum
Naast de tentoonstelling "Wonen op z'n Rotterdams" organiseert het NAi op 2 november een speciale jubileumdag voor iedereen die geïnteresseerd is in het NAi. Op deze dag zal het instituut gratis toegankelijk zijn en zullen er vele bijzondere activiteiten plaats vinden, allemaal met een Rotterdams tintje. Een goede reden dus om het jubileum mee te vieren met het NAi.

---

OVERIGE INFO

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi. Op vrijdag 29 augustus vind de opening van Wonen op z'n Rotterdams plaats en is er de mogelijkheid tot voorbezichtiging van de tentoonstelling. Geïnteresseerde journalisten kunnen contact opnemen met: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Wonen op z'n Rotterdams