Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-08-2003
Politieberichten van 29/8 (13.00) t/m 30/8 (13.00)

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdag om 12.45 ontstond een opstootje op het Cambuurplein. Aanleiding was een probleem over wel of niet correct parkeren binnen de belijning van een parkeervak. Een 31-jarige Leeuwarder werd verweten dat hij niet correct had geparkeerd, de man was het hier niet mee eens. Tevens gaf de Leeuwarder aan dat het misschien beter was dat beiden zouden weggaan. Hierop kreeg de Leeuwarder van de nog onbekende man een paar klappen in het gezicht, tevens sneuvelde hierbij de bril van de Leeuwarder. De bril vertegenwoordigde een waarde van enkele honderden euros. Om zich te verweren kon de aangever de verdachte op een gegeven moment in een houdgreep nemen. Omstanders, die kwaad waren op de verdachte, hebben de man nog geschopt en geslagen. Hierop ging de verdachte er vandoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: mishandeling en getuigenoproep
Vrijdag om 11.45 uur wilde een 56-jarige inwoner van Heerenveen pinnen bij de pinautomaat bij de C1000 aan de Oude Veenscheiding/Jister. Voor hem stond een man waarbij het pinnen niet slaagde. Hierop vroeg de Heerenvener of hij misschien eerst mocht, ook omdat de rij groeide. Hierop begon de pinner te schelden en discriminerende taal te uiten. Uiteindelijk lukte het toch en ging de man er op de fiets vandoor. Even later kwam hij terug en trapte hij de Heerenvener tegen zijn bovenbeen. Terwijl het slachtoffer op de grond lag werd aan zijn kleren getrokken. Omstanders riepen tegen de verdachte dat hij op moest houden. Uiteindelijk ging de man er weer op de fiets vandoor. Twee jongens hebben de man van de Heerenvener afgehaald. Met deze twee getuigen komt de politie graag in contact, omdat zij precies weten wat er is gebeurd en in de nabijheid van de mishandeling waren. Volgens andere getuigen reden zij in een wit bedrijfsbusje met blauwe letters. Het slachtoffer had een wond op zijn hoofd en schaafwonden aan beide knieën. Graag komt de politie met de twee getuigen in contact op het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844.

Beetgumermolen: te snelle bromscooters
Vrijdag om 15.00 uur reden drie bromscooters vanuit Marssum naar Beetgumermolen. Ze reden voornamelijk over de linkerbaan van de weg en veroorzaakten gevaarlijke situaties. Bij It Bosk tussen Beetgum en Beetgumermolen konden twee staande worden gehouden, een derde ging er vandoor. Een 16-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie scoorde 1.8 KW op de rollertestbank hetgeen hem een bekeuring opleverde van 115 euro. Als bij een volgende keer wederom de constructiesnelheid wordt overschreden dan zal de bromscooter in beslag worden genomen. Van een 16-jarige inwoner van Oudebildtzijl werd de bromscooter, na overleg met de officier van justitie, in beslag genomen, omdat hij een maand geleden voor hetzelfde feit was bekeurd.

Leeuwarden: straatroof
Vrijdag om 14.30 uur liep een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden over de Esdoornstraat. Terwijl ze hier liep werd haar tasje van haar schouder gegrist door een fietser. De man had een witte capuchon over zijn hoofd en droeg een zwart leren jack. In de tas zaten een portemonnee met enkele tientallen euros en twee mobiele telefoons. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak autos
Vrijdagmiddag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Jansoniusstraat. Het ruitje van de linkerachterportier werd vernield, waarna een radio-cdspeler werd gestolen. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Dronrijp. Vrijdagavond werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Van Swietenstraat. Een achterraampje werd ingeslagen. Gestolen werd een radio. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 17.00 uur werd een 52-jarige automobilist gecontroleerd op de Archipelweg te Leeuwarden. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 900 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Drachten, Eikesingel, vrijdag om 22.05, 56-jarige automobilist uit Drachten, blies 390 ug/l, rijverbod van drie uur Oosterwolde, Dertiende Aprilstraat, vrijdag om 23.55 uur, 43-jarige automobilist uit Drachten, 340 ug/l, rijverbod van twee uur. Viel op omdat het achterlicht van de auto defect was
Leeuwarden, Oostergoweg, vrijdag om 23.40 uur, 38-jarige automobilist uit Goutum, 285 ug/l, rijverbod van een uur
Leeuwarden, Oostergoweg, zaterdag om 00.10 uur, 44-jarige automobilist uit Bantega, 235 ug/l, rijverbod van een uur
Leeuwarden, Harlingerstraatweg, zaterdag 01.00 uur, 46-jarige automobilist uit Weidum, blies 325 ug/l, rijverbod van twee uur Leeuwarden, Harlingerstraatweg, zaterdag om 01.05 uur, 25-jarige automobiliste uit Sint Annaparochie, 355 ug/l, rijverbod van drie uur Drachten, Stationsweg, zaterdag 00.20 uur, 18-jarige bestuurder van een snorfiets, blies 445 ug/l, rijverbod van vier uur. Saboteerde in eerste instantie de blaasproef, bleek tevens niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat, hiervoor kreeg hij eveneens een bekeuring
Akkrum, Boarnsterdyk, zaterdag om 02.20 uur, 51-jarige bromfietser uit Akkrum, blies 445 ug/l, rijverbod van vier uur
Wolvega, Hoofdstraat, zaterdag om 02.35 uur, 33-jarige automobilist uit Wolvega, blies 365 ug/l, rijverbod van drie uur. De man werd 10 minuten na het uitreiken van het rijverbod opnieuw rijdend aangetroffen, ditmaal op de Sleeswijklaan. Hierop is het voertuig in beslag genomen. Blies ditmaal 275 ug/l. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Beetsterzwaag, Kerkepad Oost, zaterdag om 03.00 uur, 22-jarige automobilist uit Boornbergum, blies 530 ug/l, rijverbod van vijf uur. Heerenveen, Rottumerweg, zaterdag om 03.00 uur, 31-jarige automobilist uit Heerenveen, blies 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur Oosterwolde, Provinciale Weg N381, zaterdag om 03.25 uur, 23-jarige automobilist uit Drachten, blies 365 ug/l, rijverbod van drie uur Noordwolde, Oosterseveldweg, zaterdag om 02.55 uur, 20-jarige automobilist uit Vledderveen, blies 375 ug/l, rijverbod van drie uur Leeuwarden, Groeneweg, zaterdag om 03.50 uur, 25-jarige automobiliste uit Grou, blies 365 ug/l, rijverbod van drie uur Tussen vrijdag 23.00 en zaterdag 04.00 uur is door de politie van Harlingen en medewerkers van het bureau verkeershandhaving Fryske diken gecontroleerd. Eenmaal werd bekeurd voor snelheid, eenmaal voor het voeren van mistlampen en eenmaal voor een lekke uitlaat. Circa 20 weggebruikers hebben geblazen, niemand had te veel gedronken. In Leeuwarden werd tijdens deze uren gecontroleerd door een stagegroep van de Friese politie met een inzet van in totaal 10 stagiaires en twee coördinatoren.
Leeuwarden, Harlingersingel, zaterdag om 05.00 uur, 41-jarige automobilist uit Marssum, blies 620 ug/l, rijverbod van zeven uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd
Leeuwarden, Harlingersingel, zaterdag om 05.05 uur, 55-jarige automobilist uit Pingjum, blies 370 ug/l, rijverbod van drie uur

Heerenveen: ongeval met letsel
Vrijdag om 17.25 uur kreeg een 30-jarige inwoonster van De Knipe motorrijles op het parkeerterrein bij Thialf. Tijdens een remproef werd iets te hard in de remmen geknepen, waardoor de vrouw onderuit ging. Hierbij brak zij haar rechteronderbeen. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen.

Veenwouden: diefstal sieraden en getuigenoproep Tussen donderdag 16.00 uur en vrijdag 16.00 uur werden diverse sieraden gestolen uit een woning aan de Lijsterstraat met een aanzienlijke waarde. Aangifte is gedaan door een 86-jarige inwoonster van Veenwouden. De politie kreeg te horen dat er de afgelopen week in Veenwouden en omstreken twee Poolse vrouwen langs de deuren zijn gegaan. Zo hebben zij bijvoorbeeld de inwoonster van Veenwouden aangesproken. Het betreft een vrouw met de naam Anna, ze is circa 1 meter 60, circa 20 jaar, kort zwart haar en netjes gekleed. De tweede vrouw heeft kort blond haar, is ongeveer 1 meter 65, eveneens ongeveer 20 jaar. De politie wil graag weten of er mensen zijn die, in Veenwouden en omgeving, deze vrouwen aan de deur hebben gehad. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de politie op het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844.

Leeuwarden: poging fietsendiefstal en bedreiging Zaterdag om 00.25 uur probeerde een 33-jarige inwoner van Leeuwarden een fiets te stelen bij het Kalverdijkje. Hij was bezig met een stok het slot te forceren. Twee mannen konden dit voorkomen en hielden de jongen vast tot de komst van de politie. De verdachte beweerde dat het zijn eigen fiets was die een paar dagen eerder was gestolen. De verdachte bedreigde de mannen verder verbaal. De Leeuwarder is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: opgeven valse naam na wildplassen
Zaterdag om 02.30 uur werd een 33-jarige inwoner van IJlst aangehouden in de Kleine Kerkstraat. Hij was op 17 augustus bekeurd voor wildplassen, maar had toen een valse naam opgegeven. Toen de politie hem zag werd hij aangehouden voor het opgeven van een valse naam en het urineren op straat.

Sneek: aanhouding verdachte
Zaterdagochtend gedroeg een 23-jarige inwoner van Sneek zich recalcitrant in de binnenstad. Zo maakte hij problemen met een aantal toeristen. Hierop kreeg de man de vordering om niet meer in de Kleine Kerkstraat te komen. Omdat de man vervelend bleef is hij aangehouden ter zake het niet voldoen aan bevel of vordering. De man is overgebracht naar het bureau.

Sneek: twee verdachten aangehouden
Rond middernacht (vrijdag op zaterdag) bevond zich een groepje van 15 vervelende mensen in de binnenstad van Sneek. Op et schaapmarktplein was het groepje bier aan het drinken. Hierop vroeg de politie of ze de gemaakte rommel wilden opruimen. Een 17-jarige inwoner van Sneek stopte een blikje bier onder zijn jas en wilde wegfietsen. Hierop kreeg de jongen een bekeuring. Een andere 17-jarige inwoner van Sneek bemoeide zich met de zaak en beledigde de politie. Hierop is de jongen aangehouden en overgebracht naar het bureau. De jongen met het bierblikje weigerde zijn naam te geven. Hierop is ook deze verdachte aangehouden. Hij krijgt in ieder geval een proces-verbaal voor het bij zich hebben van een geopende verpakking alcohol.

Noordwolde: val uit zweefmolen
Vrijdagmiddag had een 30-jarige inwoner van Wilhelminaoord geholpen om de bakjes van de zweefmolen omhoog te gooien op de kermis. Om 22.15 uur kam hij terug. Omdat de man had gedronken wilde de exploitant dat hij niet meer hielp. De man luisterde niet, duwt een bakje omhoog, hield vast en vloog vervolgens met het bakje door de lucht. Op hoogte liet hij los, kwam met zijn lichaam op een boksbalautomaat en raakte gewond. De man is, met onbekende verwondingen, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel.

Harlingen: twee verdachten aangehouden
Zaterdag omstreeks 01.10 uur wilde een viertal mannen naar hun auto op de Noorderhaven. Hierbij werden zij lastig gevallen door een ander groepje mannen. Zo werd vervelende taal geuit. Even later ontstond een vechtpartij, waarbij behoorlijke klappen zijn gevallen. Twee verdachten (uit het tweede groepje) zijn aangehouden. Dit betreft twee inwoners van Harlingen, 18 en 20 jaar. Zij zijn overgebracht naar het bureau. Twee mannen van de vier die naar de auto wilden, zijn gewond geraakt. Zij zijn beiden per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De twee, een 20-jarige inwoner van Sexbierum en een 22-jarige inwoner van Wijnaldum, zullen aangifte doen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Harlingen: val van fiets
Zaterdag om 03.05 fietsten twee vrouwen over de Kimswerderweg. Bij het oversteken raakte een 43-jarige inwoonster van Harlingen met haar voorwiel het achterwiel van de voorgangster. Hierbij kwam de 43-jarige vrouw ten val, waarbij ze vermoedelijk op haar gezicht is gevallen. Ze wilde lopend naar huis, maar na vijftig meter werd ze onwel. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Ze had een bebloed gezicht en miste enkele voortanden. De politie heeft nog enige tijd om de tanden gezocht, maar ze niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 02.55 zat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn auto op het Ruiterskwartier. Op dat moment liep een 19-jarige inwoner van Leeuwarden over de motorkap. Toen de aangever om een legitimatie vroeg ging de verdachte er vandoor. Een portier van een horecagelegenheid op het Ruiterskwartier is achter de verdachte aangegaan en heeft deze op het Zaailand aangehouden. De verdachte is overgedragen aan de politie en overgebracht naar het bureau.

Ameland: wildplassen
Zaterdag omstreeks 00.20 uur zag de politie dat een taxibusje stopte inde Van der Sratenweg. Uit de taxi stapten een aantal jongeren, waarvan een 25-jarige inwoner van het Duitse Rheine ging plassen in de tuin van een woning. Hierop kreeg de man een bekeuring van 46 euro die onmiddellijk moest worden voldaan.

Baard: auto te water
Vrijdag om 22.45 uur kreeg de politie een melding van een auto in de sloot aan de Faldenserwei in Baard. Omdat niet bekend was of er nog inzittenden aanwezig waren werd een ambulance, een kraan en een duikpoeg ter plaatse gehaald. Toen de auto uit de sloot werd getild bleek deze leeg te zijn. Even later meldde een getuige dat hij iemand had zien lopen richting Mantgum. Het bleek te gaan om een 38-jarige inwoner van Mantgum. Hij had niet gedronken, wel had hij zich vergist in een scherpe bocht. Toen de auto te water ging heeft de man onmiddellijk het zijraampje ingeslagen. Hij had willen bellen maar de gsm zat in de auto, die onder water lag. Bij een boerderij werd niemand aangetroffen, waarop de man uiteindelijk naar huis is gelopen. Een passant had de auto zien liggen, met bovenstaand bericht als gevolg.

Drachten: inbraak tuincentrum
Zaterdag om 03.45 kreeg de politie een melding van een inbraak in een tuincentrum aan Het Zuid. De politie heeft met een hond het gebouw doorzocht. De kluis bleek te zijn opengebroken. De verdachten zijn er vervolgen in een auto vandoor gegaan. Schade aan deur en kluis bedragen circa 1.000 euro, inhoud kluis was een behoorlijke hoeveelheid wisselgeld. Aangifte is gedaan door een 33-jarige inwoner van Drachten. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Bureau Communicatie, telefoon 0900 - 8844