Openbaar Ministerie

, 30 augustus 2003

Nog drie zieken door afperser Campina

In de afpersingszaak rond zuivelonderneming Campina hebben zich nog drie mensen gemeld die na het eten van yoghurt ziek zijn geworden, zo meldt de politie in Utrecht. Voor de poging tot afpersing is een 45-jarige man aangehouden.
Naar aanleiding van de publiciteit over de afpersing van Campina, eind vorige week, is op 22 augustus 2003 door een echtpaar bij de klachtenlijn van dat bedrijf melding gedaan van het feit dat zij eind mei jongstleden beiden ernstig ziek zijn geworden na het eten van stracciatella yoghurt van het merk Campina. De Politie Regio Utrecht heeft de klacht direct na de melding in onderzoek genomen. Het rechercheteam van de Utrechtse politie kon de klacht in verband brengen met een afpersingsbrief van de verdachte. Deze werd op 5 juni 2003 ontvangen. In die brief geeft de verdachte aan dat hij twee zuivelprodukten had gemanipuleerd, te weten een pak Campina stracciatella yoghurt en een pak AH-chocoladevla. De twee met een landbouwgif gecontamineerde zuivelprodukten zouden zijn teruggeplaatst in twee Albert Heijn-winkels in het zuiden van het land. Ondanks intensieve naspeuringen was van deze gevallen eerder niet gebleken. In beide gevallen was geen klacht bij de bedrijven gedaan.

De zaak in het kort:
Op 3 juli hield de politie Utrecht een 45-jarige man aan in Panningen op verdenking van afpersing van de zuivelonderneming Campina. De man wordt ervan verdacht Campina verschillende brieven te hebben gestuurd waarin hij dreigde voedingsproducten te manipuleren en een geldbedrag eiste.
Het politieonderzoek begon in juli 2002 toen Campina aangifte van afpersing deed bij de politie. De Politie Regio Utrecht en het Openbaar Ministerie Utrecht zijn toen direct een onderzoek gestart. Op een bepaald moment heeft de dader zijn dreigementen verbreed door zijn dreigbrieven in afschrift aan Ahold te sturen. Nadat in juni 2003 een consument onwel was geworden na het nuttigen van een door de dader gecontamineerd product, is het politieonderzoek in een versnelling gekomen. Het onderzoek kreeg een grootschalig karakter nadat de dader via internet met Campina wenste te communiceren. Intensief rechercheonderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding van een verdachte waarmee een einde kwam aan de bedreigingen. Ruim 150 politiemensen van verschillende politiekorpsen hebben aan het onderzoek meegewerkt. De verdachte heeft bekend de dader te zijn van de afpersing van Campina. Daarnaast heeft hij bekend dat hij in de periode van 1999 tot en met 2001 nog drie bedrijven geprobeerd heeft af te persen.

Overige afpersingen
Naast Campina zijn sinds het jaar 1999 nog drie andere ondernemingen slachtoffer geworden van pogingen tot afpersing door de verdachte. De man heeft getracht Ahold, Sara Lee en de Nederlandse Spoorwegen af te persen. Deze pogingen vonden plaats voor de afpersing van Campina. In geen van de gevallen heeft de afpersing geleid tot het overhandigen van geld. Ook over deze zaken heeft de verdachte inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. De betreffende bedrijven zijn hierover in kennis gesteld.

Motief
Uit onderzoek tot nu toe is gebleken dat de man afperste uit geldelijk gewin. De verdachte had geen directe relatie met de bedrijven, maar koos ze willekeurig uit.

Tenlastelegging
Naar verwachting komt de zaak medio oktober 2003 voor de rechter. De verdachte wordt meervoudige afpersing ten laste gelegd, poging tot moord en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De verdachte zit in afwachting van de rechtszaak in het Huis van Bewaring.

Voor meer informatie over deze zaak: in het dossier "Afpersingszaken' is opgenomen het persbericht dat op 21 augustus is uitgegeven door Openbaar Ministerie en politie Utrecht.