Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


---
Arjan Smit wint Topcompetitie in Alem

Arjan Smit heeft zaterdag in Alem, bij Zaltbommel, weer een overwinning toegevoegd aan zijn zegereeks. Smit won de vierde en voorlaatste etappe van de Univé Topcompetitie over 60 km. Hij was in de slotfase ontsnapt samen met Fransman Tristan Loy, die geen scherpe eindsprint heeft en zich op meters afstand tevreden moest stellen met de tweede plaats. Als derde kwam, in zijn eentje, Glenn Focke uit België aan de streep.

Als vierde, ook alleen, passeerde Fransman Alban Cherdel de meet. Daarachter won Jimmy Pierloot uit België de sprint om de vijfde plaats van het peloton. De genoemde vijf hadden enige tijd een kopgroep gevormd, die uit elkaar viel na een tempoversnelling van Smit en Loy met de laatste omloop van 4,5 km te gaan. Eerder was er een veelbelovende vluchtgroep geweest die leek te zullen wegblijven. Die bestond uit Erik Hulzebosch uit Loozen, Klaas Slager uit Staphorst, Marcel Oosten uit Oudehorne, Vlaming Kenny Pierloot en Fransman Mathieu Barrault, die derde staat in het Topcompetitieklassement. Zij bouwden een voorsprong op van een halve minuut. "Dat was een rustige situatie voor mij, omdat mijn ploeggenoot Hulzebosch in de kopgroep zat," aldus de latere winnaar Smit. Onder meer Glenn Focke trok hard aan het peloton om het gat kleiner te maken. Met nog drie ronden te gaan, ongeveer 14 km, was er een hergroepering, waarna Arjan Smit de aanzet gaf tot een nieuwe vluchtgroep. Slager, Oosten en Hulzebosch moesten allemaal tol betalen voor de eerdere ontsnappingspoging; zij losten bij het peloton. Hulzebosch wist nog terug te komen, hij finishte als 21ste. In de voorhoede was Smit intussen alleen overgebleven met Loy, de werelduurrecordhouder. Glenn Focke toonde zich bijzonder blij met zijn derde plaats. Het was zijn eerste podiumplaats van het seizoen in Nederland; vorig jaar was Focke ook derde in Alem. "Op dit niveau moet je blij zijn met elke podiumplek,'' vindt de 30-jarige uit Oudenburg, die er in 1992 in Rome al bij was met het eerste wereldkampioenschap voor skeelers. Focke reed toen overigens nog op de traditionele rolschaatsen. Hij stopte voor vijf jaar omdat hij genoeg had van de sport, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon: drie jaar geleden begon hij weer, nu op skeelers. De laatste etappe van de Univé Topcompetitie is 13 september in Steenwijk (60 km). Smit leidt het tussenklassement met twee overwinningen, gevolgd door ploeggenoot Arjan Mombarg uit Vorden met één zege.

Dames
De Belgische Britta Vantournhout triomfeerde in de dameswedstrijd over 22,5 km. Ze verwees landgenotes Ann Thys uit Heverlee en Wencke Depoorter uit Oudenburg naar de tweede en derde plek. De rit in de regen was een Vlaamse aangelegenheid; op de 8ste plaats was Nienke Stenekes uit Damwoude de eerste Nederlandse. In de dames-2-categorie gingen ook twee Belgische vrouwen, Kelly Coenen en Annelies van Miert, met de eerste twee plaatsen aan de haal. Derde was Dorien Tange-Verveld uit Amsterdam. In totaal finishten 28 vrouwen.

B-rijders
Geert-Jan van der Wal uit Urk won de B-wedstrijd over 40 km. Wouter Backers uit het Belgische Oudenburg eindigde als tweede, Durk Fabriek uit Haulerwijk als derde. Het werd een eindsprint met de grote groep. De enige serieus lijkende ontsnapping was halfkoers een kopgroep van drie geweest, met Gerrit de Zwaan uit Nunspeet, Mark Hobma uit Blauwhuis en Robbie Goudesaboos uit België. Verder waren er nog pogingen van onder meer René Smit uit Staphorst en Wouter Backers.

C-rijders
Winnaar bij de C-rijders, die 31 km reden in de regen, werd André Akkerman uit Staphorst, vóór Kaspar Knol uit Ede en Harrie Hulst uit Oldebroek. Het peloton ging in gesloten formatie op de eindstreep af; de wedstrijd kende geen ontsnappingen van betekenis. Akkerman voert het klassement om de Appie Zomer-bokaal aan, waarin hij vijf wedstrijden heeft gewonnen.

Veteranen
Henk Lankhof uit Aalten zegevierde in de veteranenwedstrijd over 40 km. Er was een kopgroep van drie. Tweede werd Carlo van der Zwan uit Heerde, derde Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk. Aanvankelijk zat ook Tonnie van Tongeren uit Oldebroek bij de vluchters, maar hij moest lossen en werd uiteindelijk negende. Achter de vluchtgroep zat een groepje van vijf, waarvan René van der Meulen uit Kampen de sprint om de vierde plaats won. Ook de veteranen reden in de regen. Henk Lankhof leidt in het klassement om de Paul Van Vilsteren-trofee. Hij staat evenals Piet Lagerweij uit Otterlo op vier overwinningen.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl


---
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl