Gemeente Tilburg

12-8-2003
Beiaardconcert in abdij van Postel
Premiére van 'Toccata nr III' door Tilburgse stadsbeiaardier

Op zondag 31 augustus organiseren de beiaardcommissie Tilburg en het beiaardcomité van Mol een beiaardconcert en een lezing in de prachtige abdij van Postel, gemeente Mol in België. Hiermee worden de goede contacten die er tussen beide beiaardsteden bestaan bevestigd.

Om 15:00 uur speelt de Tilburgse stadsbeiaardier Carl Van Eyndhoven een beiaardconcert op de Michiels-Eysboutsbeiaard. Carl Van Eyndhoven is tevens beiaardier van Mol en voorzitter van de Vlaamse Beiaardvereniging.
Op het programma staan werken van M. vanden Gheyn, Flor Peeters (honderd jaar geleden geboren) en F. Sor (virtuoze gitaarmuziek bewerkt voor klokken). Het concert eindigt met de première van de 'Toccata nr. III' (opus 1013) van de Tilburgse componist én voorzitter van de beiaardcommissie Jan van Dijk. Deze Toccata wordt toegevoegd aan het aanzienlijk oeuvre voor beiaard van Van Dijk. Veel werken van Van Dijk gingen in première in Tilburg of Mol. Van Eyndhoven voegt het werk aan zijn repertoire toe.

Om 16:00 uur geeft Gert D'hollander, stadsbeiaardier van Antwerpen, een lezing met als titel 'historische klokkenklanken'. Aan de hand van historische opnamen laat hij het publiek kennis maken met grote werken van grote meesters, verdwenen beiaarden en uitvoeringspraktijken die we nu historisch noemen. Ongetwijfeld een boeiende lezing voor elke beiaardliefhebber.

Voor meer informatie over het programma van zondag 31 augustus aanstaande:
Beiaardier Carl Van Eyndhoven 00 32 476 337 330