Ingezonden persbericht

Open dag Balgzand op zondag 31 augustus
VOGELS KIJKEN EN WADLOPEN BIJ DEN HELDER

Elk jaar organiseert Landschap Noord-Holland een open dag op Balgzand. Iedereen krijgt dan de gelegenheid dit belangrijke deel van de Waddenzee te verkennen. Men kan de enorme aantallen vogels bekijken en tijdens het wadlopen ontdekken hoe rijk de wadbodem is. Op zondag 31 augustus is er een doorlopend programma van 9.00 uur tot 16.00 uur. Hoogtepunt van de dag is de grote groep lepelaars met hun jongen die hier nu voedsel zoeken. Er zijn er recent maar liefst 650 geteld! Landschap Noord-Holland organiseert de dag in samenwerking met o.a. de Waddenvereniging en de Rangers van het Wereld Natuur Fonds.

Balgzand is een enorme wadplaat tussen Den Helder en Wieringen. De schorren tegen de dijk zijn belangrijk als broedgebied en als rustplaats tijdens hoogwater. De slikken vormen tijdens laagwater een tafeltje dekje voor de duizenden trekkende vogels. Op dit moment verblijven er veel bijzonderheden: kleine zilverreigers, poelruiter, middelste zaagbek, krombekstrandlopers en visarend. Verder zijn er grote groepen kanoetstrandlopers, zilverplevieren, wulpen, rosse grutto's en bontbekplevieren.

Al het leven in de Waddenzee staat in het teken van hoog- of laagwater. Zo ook het programma van deze open dag. Als eerste activiteit is er vanaf 9.00 uur bij gunstig tij en wind o.l.v. gidsen een wadwandeling, waar de zeer rijke wadbodem bekeken en ervaren wordt. De gids vertelt over kokkels, over zagers en de recente vestiging van de Japanse oester. Veel van de wadfauna is tijdens deze dag te bewonderen in speciale bakken in het natuurinformatiecentrum 't Kuitje. Om 9.30 uur start er een wandeling naar het Kooihoekschor om de bijzondere wadflora onder de loep te nemen. Ook wordt het alikruikenproject van de Rangers van het Wereld Natuur Fonds bezocht. Rond het middaguur is het hoogwater en wandelt men binnendijks richting het Kooihoekschor. Op verschillende punten op de dijk staan vogelaars klaar met telescopen, zodat de vogels van dichtbij kunnen worden bekeken. Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt er een auto achter de dijk tussen de verschillende excursiepunten.

Bij natuurinformatiecentrum 't Kuitje, het startpunt, is een kleine informatiemarkt ingericht waar u informatie kunt krijgen over Landschap Noord-Holland, de Rangers van het Wereld Natuurfonds, de Waddenvereniging, de Vogelwerkgroep Den Helder en de KNNV. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd.

Natuurinformatiecentrum 't Kuitje ligt op het industrieterrein Oostoever te Den Helder. Borden aan de weg langs het Noordhollandsch kanaal leiden u naar dit industrieterrein. Op het terrein 2 km doorrijden en 50 m voor de marinewerf rechtsaf slaan. Nadere informatie: InformatieWinkel 0251-362762.


---

Voor inlichtingen over bijgaand persbericht kunt u contact opnemen met Jan Zijp, 06-51578254 of met Johan Stuart, 0251-362747. Bij hem kunt u ook foto's van Balgzand bestellen.
Castricum, 20 augustus 2003