FNV


---
Uit: FNV Nieuwsagenda, 31 augustus 2003

---

Verlaging kilometervergoeding treft vele beroepsgroepen

Het voornemen van het kabinet om de belastingvrije vergoeding van 28 eurocent per kilometer te verlagen naar 18 eurocent kan doorwerken op de vergoeding voor woon-werkverkeer, die veel werknemers ontvangen. "Het is goed mogelijk dat werkgevers niet meer een vast bedrag, maar de geldende kilometervergoeding gaan hanteren", zegt beleidsmedewerker Ad Leegerstee van FNV Bondgenoten. Hij vindt het een slecht voorstel, omdat de kosten volgens hem worden verplaatst van de ene autogebruiker naar de andere.

In eerste instantie treft het werknemers, die met de eigen auto kilometers maken voor het werk. Niet alleen de thuis- en kraamhulpen derven daardoor inkomsten, ook beroepsgroepen als freelance journalisten en fotografen, werknemers in de kunsteducatie, vertegenwoordigers en adviseurs zullen minder ontvangen. "De ministers doen net alsof de vergoeding te hoog is, maar het niveau dateert uit de jaren negentig en is al jaren hetzelfde", zegt Leegerstee. De meeste FNV-bonden willen nu de verlaging repareren via CAO-onderhandelingen.
ABVAKABO FNV heeft goede hoop dat die reparatie zal lukken. "Werkgevers hebben altijd gezegd dat ze de kilometervergoeding een belangrijke arbeidsvoorwaarde vinden", zegt bestuurder Thuiszorg Eric Maas. "In de thuiszorg werken is al zwaar. Het verlagen van de kilometervergoeding maakt het beroep nog onaantrekkelijker." Werknemers in de kunsteducatie, zoals docenten op muziekscholen en dansdocenten, waren al hard getroffen doordat hun beroepskosten niet meer aftrekbaar zijn. "Reken maar dat wij werk gaan maken van de verlaging van die kilometervergoeding", zegt sectorbestuurder Steeph Custers van FNV Kiem. "Waar mogelijk gaan we repareren. Dat zal nog lastig worden, maar we gaan door."

De NVJ kan voor zijn freelance journalisten weinig doen, behalve het probleem onder de aandacht van de politiek brengen. "We vinden het een ongelukkige zaak", zegt secretaris Thomas Bruning, "omdat je nu al nauwelijks fatsoenlijk kunt autorijden van die vergoeding. En freelancers staan toch al onder druk door de huidige recessie."


---
Opmerkingen? Mail ons! e-magazine@fnv.nl

FNV SITE:
http://vedm.net/click2?lid=15474&m=k8C&s=3Xos
ABONNEREN:
http://vedm.net/click2?lid=15475&m=k8C&s=3Xos
FAQ:
http://vedm.net/click2?lid=15478&m=k8C&s=3Xos

---
(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://vedm.net/click2?lid=15479&m=k8C&s=3Xos