STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

De Kerf verbeeld; impressies van een nieuw landschap

Natuurproject levert intrigerend landschap

De Kerf verbeeld; impressies van een nieuw landschap

Op 31 augustus opent theatermaker Peter Faber de expositie 'De Kerf verbeeld Impressies van een nieuw landschap'. In 1997 heeft Staatsbosbeheer aan de kust tussen Bergen en Schoorl het natuurproject De Kerf gerealiseerd. Zand wind en water hebben hier als van ouds vrijspel gekregen. Vooral het doorbreken van de zeereep was voor ons land van dijkenbouwers een zeer bijzondere gebeurtenis. Zeven gerenommeerde kunstenaars hebben werk gemaakt naar aanleiding van het fascinerende Kerf-landschap. De expositie in het Kunstenaarscentrum in Bergen toont het resultaat.

afgelopen jaren is De Kerf een intrigerende plek in het landschap gebleken; het vormt een symbool voor de manier waarop met het landschap en de natuur wordt omgegaan. De Kerf is ook voor kunstenaars een dankbare inspiratiebron. Het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB) heeft samen met Staatsbosbeheer vier beeldend kunstenaars en drie dichters/schrijvers uitgenodigd te reageren op het idee, de 'daad', het gevolg, de schoonheid, etc. van dit gebied. De beeldend kunstenaars Eric Beets, Wout Berger, Sander Rood en herman de vries, en de schrijvers Hans Tentije, Mischa de Vreede en Elly de Waard hebben hun persoonlijke visie op De Kerf gegeven.

De tentoonstelling 'De Kerf verbeeld. Impressies van een nieuw landschap' wordt op zondag 31 augustus om 16.00 uur geopend door de bekende theatermaker Peter Faber. Dan wordt ook de publicatie die bij de tentoonstelling hoort, gepresenteerd. Deze publicatie bevat werk van de zeven kunstenaars plus twee artikelen over de betekenis van De Kerf als landschappelijk fenomeen.

In het kader van deze manifestatie worden fietsexcursies naar De Kerf en een dichtersavond georganiseerd. Op zaterdag 13 en zondag 21 september vinden de fietsexcursies plaats. Onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer en een kunstenaar wordt De Kerf bezocht. Vertrek om 14.00 uur vanaf het KCB, kosten 4 euro p.p. (fiets zelf meenemen).
De dichtersavond vindt op donderdag 18 september plaats in het KCB. Hans Tentije, Mischa de Vreede en Elly de Waard lezen voor en vertellen over De Kerf als inspiratiebron. Kosten 3 euro p.p. Voor beide activiteiten geldt dat reserveren via het KCB gewenst is. (tel. 072-5894195).

De tentoonstelling 'De Kerf verbeeld - Impressies van een nieuw landschap' is t/m 28 september te zien in Kunstenaarscentrum Bergen, Plein 7, 1861 JX Bergen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag en zondag 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag 11.00 tot 17.00 uur.

Het boek 'De Kerf verbeeld - Impressies van een nieuw landschap' (ISNB: 9054291826, 48 pagina's, full colour) wordt uitgegeven door Conserve. Het is verkrijgbaar bij het KCB, Bezoekerscentrum Het Zandspoor, diverse boekhandels en via
http://boeken.staatsbosbeheer.nl. Het boek kost 9,90 euro.