Nieuw-Vlaamse Alliantie


IJzerbedevaart 2003 (26/08/03)

Onder de hoofding Een kleurrijk Vlaanderen in een kleurrijke wereld heeft komende zondag, 31 augustus, de 76^ste editie van de IJzerbedevaart plaats.

Zoals u misschien reeds vernam via de media, mengde de N-VA zich niet in het, soms hoogoplopende, dispuut tussen de IJzerwake en de IJzerbedevaart. Eenvoudigweg omdat deze discussie ons geen stap dichter bij de Vlaamse autonomie brengt. Wel integendeel.

De N-VA betreurt de onenigheid, maar spreekt ook de hoop uit dat de IJzerbedevaart onder het nieuwe voorzitterschap mag uitgroeien tot een hernieuwd speerpunt van de Vlaamse Beweging: modern en vernieuwend, maar ook rechtlijnig en consequent, zonder taboes. De modernisering van de IJzerbedevaart dient voor de N-VA een eigentijdse vorm te geven aan de tijdloze inhoud. Wij geven de nieuwe voorzitter van het IJzerbedevaartcomité dan ook uitdrukkelijk krediet en kijken uit naar een krachtige en rechtlijnige toespraak met de klemtoon op de Vlaamse staatsvorming.

Ter illustratie van dit vertrouwen zullen de leden van het partijbestuur van de N-VA zondag aanwezig zijn. Evenwel niet op de voor de politici voorbehouden ereplaatsen. Wij vertoeven immers liever onder en tussen de gewone bedevaarders dan in het kransje van paarse politici die zichzelf gewillig laten filmen op de bedevaartweide maar in hun politiek handelen alle basisprincipes van diezelfde bedevaart achteloos naast zich neer leggen. Denken we maar aan het federale regeerakkoord met o.a. de onvoorwaardelijke regionalisering van de wapenuitvoer, de tabaksreclame, de Kyotonormen, de herbevestiging van het politiek akkoord rond de kieshervorming en de paritaire Senaat

Daarom nodigen wij alle N-VA-leden die zondag naar Diksmuide trekken uit om samen op de weide plaats te nemen. Voor de eucharistieviering wordt verzameld om 10u.15, voor het tweede deel van de bedevaart om 11u.15, in beide gevallen aan café-restaurant t Fort, komende van de IJzerlaan links over de brug over de Ijzer (enkele meters verwijderd van de ingangsloketten voor de bedevaartweide).

Na de bedevaart nodigen wij u vanzelfsprekend ook, zoals elk jaar, uit voor het gezellige én democratisch geprijsde eetfestijn in de loods op de rechteroever (rechtover de IJzertoren), traditiegetrouw een puike organisatie van de N-VA-Oostende-Veurne-Diksmuide.

Auteur:
Partijbestuur
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be