Ingezonden persbericht

Racing for Holland kan FIA titels prolongeren

1000 KM van Spa beslissend voor titelstrijd?

Met de terugkeer van de 1000 KM van Spa-Francorchamps krijgt één van 's werelds meest roemruchte sportwagen races ter wereld dit jaar eindelijk een vervolg. De Belgische klassieker wordt op zondag 31 augustus a.s. voor het eerst sinds 1988 weer verreden, deze keer als zesde race van het FIA Sportscar Championship 2003.

De afgelopen jaren duurden de FIA Sportscar races op Spa altijd 2,5 uur, maar eind augustus wordt een monumentaal evenement dus in ere hersteld. Want de 1000 KM van Spa is een legendarische race. Vooral de spannende duels uit de jaren zeventig tussen Porsche en Ferrari en een decennium later tussen Jaguar, Mercedes en Porsche droegen bij aan deze legende. De 1000 KM race van 2003 is groots aangepakt, met veel promotie en een aantrekkelijk support programma (zie bijlage).

Deze editie kan in het teken staan van Nederlandse autosporthistorie, want Jan Lammers en John Bosch kunnen in België de 2003 FIA Sportscar Championship titels veilig stellen. Lammers en Racing for Holland zouden daarmee hun succes van 2002 prolongeren, terwijl Bosch een prachtig vervolg geeft aan zijn Europese Ferrari Challenge titel van vorig jaar. Hun teamgenoten Felipe Ortiz en Beppe Gabbiani zijn bovendien nog volop in de race om de tweede plaats in het klassement.

Op Spa-Francorchamps nemen de beide zwart-wit Domes S101 het op tegen ondermeer de Courage-Peugeot van Pescarolo Sport en de Audi R8 van Audi Team Japan. Het startveld zal naar verwachting bestaan uit bijna 40 sportscars en GT auto's.

Lammers en Bosch wonnen met hun Dome-Judd tot dusver 3 van de 5 reeds verreden FIA races. Naast een derde plaats op Estoril (P) en een tweede plaats op Oschersleben (D), wonnen de Nederlanders op de Lausitzring (D), Monza (I) en Donington Park (GB). Daarmee namen ze een grote voorsprong op hun naaste belager, de Japanner Shimoda in de DBA. Deze moet nu de 1000 KM van Spa winnen, wil hij tijdens de laatste race op het Franse Nogaro (21 september) nog kans maken op de titel. Behalen Lammers en Bosch in België echter vijf punten of meer dan zijn ze reeds kampioen.

Jan Lammers reed precies twintig jaar geleden met een Porsche 956 zijn eerste 1000 KM van Spa. Samen met de Belg Theirry Boutsen werd hij negende. In 1986 werd hij met Derek Warwick tweede in een Jaguar, na 1000 kilometer slechts 0,8 seconde (!) achter de Porsche van Boutsen en Jelinksi. Een jaar later volgde wederom een tweede plaats in de Jaguar, deze keer samen met John Watson. Ook in 1988 werd Lammers tweede, deze keer samen met Martin Brundle. In 1989 werd de race definitief ingekort en het jaar daarop - zijn laatste voor Jaguar - scoorde Lammers samen met Andy Wallace zijn vierde tweede plaats op het circuit. Winnen deed Lammers ook op Spa, onder meer in 1984, toen hij er zijn Europese Renault 5 Turbo titel vrijwel zeker stelde, notobene nadat hij eerder die dag in Engeland de 1000 KM van Brands Hatch had gewonnen.

Met zijn Racing for Holland team behaalde Lammers op Spa in 2001 samen met Val Hillebrand een derde plaats en afgelopen seizoen verzekerde het duo zich met een tweede plaats van alle 2002 FIA Sportscar Championship titels. Met tientallen sportscar overwinningen in het WK en het Amerikaanse kampioenschap, een Japanse titel en overwinningen in de 24 uurs races van Le Mans en Daytona, behoorde Lammers al tot de meest succesvolle sportwagen coureurs ooit. Zijn 31e raceseizoen kan hij nu bekronen met een tweede FIA titel op rij.

Lammers' teamgenoot John Bosch verbaasde dit jaar alle insiders met zijn vlekkeloze en snelle optreden in de snelste klasse van de sportscar racerij. Nadat een ernstig Formule 3 ongeluk het veelbelovende talent bijna 20 jaar geleden noodgedwongen, maar met groot succes deed overstappen naar de rallysport, keerde hij onlangs terug naar de circuits. De Europese titel in de Ferrari 360 Challenge van 2002 bleek een prima opstap naar de internationale sportwagen top. Daar dwong Bosch dit seizoen vanaf het eerste moment bewondering af met zijn snelheid en zijn foutloze races. Behalve het succes in de FIA races, reed hij met Lammers en Andy Wallace ook een ijzersterke 24 uur van Le Mans en was hij met de zesde plaats van Racing for Holland de hoogst geklasseerde rookie in de race. Op Spa kan hij nu als tweede Nederlandse autocoureur na Jan Lammers een FIA kampioenschap winnen.

Vanaf morgen test Racing for Holland twee dagen op het korte, permanente circuit van Le Mans in Frankrijk. Volgende week donderdag arriveert het team in België.

Foto

Jan Lammers op Le Mans in gevecht met de Audi R8 van Audi Team Japan. Beiden komen elkaar later deze maand weer tegen tijdens de 1000 KM van Spa, waar Lammers samen met teamgenoot John Bosch het FIA Sportscar Championship 2003 kan winnen (Racing for Holland, rechtenvrij)

Meer informatie?

Houdt www.janlammers.com in de gaten voor het laatste nieuws rond Racing for Holland en de 1000 KM van Spa. Voor meer informatie of media accreditatie kunt u contact opnemen met Mark Koense via 023 544 1949 of info@janlammers.com