Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 31-08-2003
Persberichten district Maastricht / Sittard (JC 13.50u) Zondag 31 augustus 2003

District Maastricht / Sittard

Maastricht, schietende man
Zaterdag 30 augustus omstreeks 17.00 uur hoort een politiepatrouille tijdens hun surveillance op de Meerssenerweg een luide knal, dat op een schot leek. Even later wordt zij aangesproken door een man, die vertelt getuige te zijn geweest van het lossen van een schot met een vuurwapen. Deze man had even tevoren iemand in de aan de genoemde straat gelegen voetgangerstunnel ontmoet op een brommer. Deze liet hem een vuurwapen zien en om te bewijzen dat het een echt wapen was, daarmee een schot gelost.
Naar aanleiding van het opgegeven signalement kon de politie de schutter snel opsporen en enkele straten verder aan te houden. De 35 jarige inwoner van Maastricht werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Het vuurwapen werd niet meer bij de verdachte aangetroffen. Wel een 5-tal scherpe patronen, die in beslag werden genomen.
De politie stelt een verder onderzoek in, naar onder andere waar het vuurwapen gebleven is.

Maastricht, brandstichting br> In de nacht van zondag 31 augustus tegen 02.00 uur moest de brandweer uitrukken naar een coniferenbrand aan de Vonkendaal in Maastricht. Aldaar bleek dat op 3 plaatsen een drie meter hoge coniferenhaag in brand was gestoken. Een aan deze haag staand houten tuinhuisje vatte ook vlam en brandde geheel uit. Omdat daarin autobanden, verfmateriaal en gereedschappen lagen, sloegen de vlammen metershoog op en was de hitte zo groot, als gevolg waarvan de ruiten in een zijgevel van het aangrenzende woonhuis stuk sprongen. Er onstond aan de woning flinke rook-, roet- en waterschade.
Niemand raakte gewond. De politie sluit niet uit dat deze brand werd aangestoken en stelt een nader onderzoek naar de dader(s) in.

Maastricht, zakkenroller
In een horecagelegenheid aan het Vrijthof in Maastricht werd een man betrapt op de diefstal van persoonlijke bescheiden van een cafébezoeker. Door andere gasten werd de dader vastgehouden in afwachting van de komst van de gewaarschuwde politie. De 25 jarige inwoner van Fontenay (Frankrijk) werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd de verdachte heengezonden met een proces-verbaal op zak.

Maastricht, verzetpleger
Op zondag 31 augustus omstreeks 00.30 uur ziet een motoragent, dat een bestuurder zich probeert te onttrekken aan een politiecontrole. Op dat moment vond namelijk een alcoholcontrole plaats op de Maasboulevard in Maastricht. De man zette vlug zijn auto aan de kant van de weg en stapt samen met zijn vrouw uit en gaan te voet verder. De motoragent zag dat de vrouw de auto bestuurd had en sprak haar aan en sommeerde haar alsnog een blaastest te ondergaan. Daaraan wilde zij medewerking verlenen.
Echter, naar later bleek, haar echtgenoot trok zijn vrouw aan de arm weg van de agent en wilde kennelijk niet dat zij een blaastest deed. De agent sommeerde de man op te houden, waarop de man naar het hoofd van de agent sloeg, die gelukkig nog zijn helm op had. De man trapte daarna de agent tegen een been, maar samen met een ander te hulp geschoten agent wist men het verzet van de man te breken. De 49 jarige inwoner van Weert werd aangehouden op verdenking van het beletten en belemmeren van een agent in zijn ambtshandelingen en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt terzake mishandeling en wederspannigheid.

Maastricht, alcoholcontrole
In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 augustus hield het personeel van het Verkeershandhavingsteam een alcoholcontrole aan de Maasboulevard in Maastricht. In totaal werden 490 bestuurders aan een blaastest onderworpen.
Daarvan bleken 5 automobilisten onder invloed gereden te hebben en het hoogst gemeten promillage was 1,1 promille.
Bovendien kregen 10 bromfietsbestuurders een bekeuring omdat zij geen helm droegen. Twee brommers waren voorzien van een oranje plaatje, terwijl het een geel moest zijn. Een jongeman kreeg een bekeuring omdat de achterband van zijn brommer kaal was.
Een automobilist negeerde een rood verkeerslicht en van een voertuig bleek de APK datum verstreken te zijn.

Schinnen, meisje valt van derde verdieping
Zaterdag 30 augustus omstreeks 03.40 uur kreeg de politie en de ambulancedienst de melding dat een persoon uit het raam vanaf de derde verdieping gevallen was. Ter plaatse gekomen bleek dat inderdaad een meisje uit een raam van het Asielzoekers centrum in Sweikhuizen gevallen te zijn.
Het meisje, een 16 jarig asielzoekster uit Armenie (Sovjetunie) bevond zich op een van de kamer op de derde verdieping van het gebouw. Onbekend is of zij al dan niet alleen op die kamer was. Haar ouders en overige familieleden bevonden zich op dat moment in een andere kamer van die verdieping.
Een getuige, een van de bewoners van een kamer op diezelfde verdieping, had toevallig zijn raam open staan en hoorde plotseling een doffe klap en direct daarna een hevig geschreeuw. Toen uit zijn raam keek zag hij het meisje op de grond liggen en sloeg onmiddelijk alarm.
De Armeense werd met ernstig rugletsel per ambulance naar het Maaslandziekenhuis in Sittard gebracht. Zij werd in de loop van de dag geopereerd. Zij heeft op enkele plaatsen haar rug gebroken en breuken in haar enkel. Haar toestand is momenteel stabiel en verkeerd buiten levensgevaar, maar kon nog niet gehoord worden. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in naar de toedracht van de valpartij.

Sittard, rijden onder invloed
Op de Urmonderbaan in Sittard werd op zondag 31 augustus omstreeks 05.00 uur een vrouw betrapt met het rijden onder invloed van alcohol. De 20 jarige inwoonster van Sittard werd daarom meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar bleek zij een promillage van
1,1 promille te hebben. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.