NMBS

29/08/03

Nieuwe stopplaats Antwerpen-Luchtbal aan Groenendaallaan

Vanaf 1 september 2003 kunnen de reizigers de trein nemen aan de nieuwe stopplaats Antwerpen-Luchtbal, ter hoogte van de Groenendaallaan. Via de noordelijke onderdoorgang (kant wijk Luchtbal) zijn de nieuwe perrons bereikbaar. Net zoals voor de aanvang van de werkzaamheden vertrekt hier om 9 minuten na elk uur een lokale trein richting Antwerpen-Berchem. Reizigers die in de richting van Essen reizen, kunnen in de L- trein stappen om 51 minuten na elk uur.

De nieuwe stopplaats aan de Groenendaallaan vervangt de vroegere halte Luchtbal die sinds midden maart dicht moest om een spoor- en wisselknooppunt aan te leggen. Dit verbindt zonder gelijkgrondse kruisingen de noord-zuidverbinding met de spoorlijn Antwerpen - Essen én met de toekomstige hogesnelheidslijn (hsl) naar Nederland.

Er is stedenbouwkundig overlegd om een nieuw station te bouwen aan de Groenendaallaan/Klipperstraat dat zo een veilige overstapmogelijkheid biedt naar de nieuwe tramlijn naar Ekeren. Aan beide zijden van de Groenendaallaan komt parkeergelegenheid en een toegang tot de perronsporen via een onderdoorgang. Dit vermijdt dat reizigers de drukke Groenendaallaan moeten oversteken.

Eind 2006 zal Antwerpen-Luchtbal een echt voorstadsstation worden. Van hieruit kunnen reizigers via de noord-zuidverbinding op enkele minuten rechtstreeks naar het centrum van Antwerpen. In de andere richting kan dan zowel naar Essen als -via de hogesnelheidslijn- naar Noorderkempen(Brecht) worden gereden. De Groenendaallaan ligt midden in een groeipool voor wonen, werken, winkelen en vlak bij het bioscoopcomplex. Met een aanbod van zes treinen in beide richtingen per uur rekent de NMBS op een potentieel van 2800 instappende klanten per dag.

Einde productinfo]

© 2003 NMBS