Socialistische Partij

Staatssecretaris onduidelijk over salarissen top publieke omroep

02-09-2003 * De staatssecretaris van Cultuur wil de enorme salarisstijging van de top van de publieke omroep niet afkeuren. Wel wil zij er met de bestuurders over praten. Dat heeft de bewindspersoon gezegd in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Fenna Vergeer tijdens het vragenuurtje vandaag in de Tweede Kamer.

De vier leden van de Raad van Bestuur - ook wel de club van één miljoen genoemd - kregen dit jaar een salarisverhoging van 25%. Volgens Vergeer is dat onacceptabel in een tijd waarin wordt opgeroepen tot loonmatiging en de publieke omroep 80 miljoen moet bezuinigen. Vergeer: "Ik vind het teleurstellend dat de staatssecretaris geen moreel signaal wil geven aan de publieke omroep. Ook De Geus en Hoogervorst keurden de salarisstijgingen van de top van Schiphol en KPN af. Hier gaat het om publieke middelen, wat de verhoging nog pijnlijker maakt."

Vergeer gaat ervan uit dat de staatssecretaris allereerst kijkt naar de topsalarissen van de omroepdirecteuren, als er gesproken wordt over bezuinigingen op de publieke omroep. De regering gaat de salarissen van de top van de publieke omroep meenemen in een rapportage over beloningen in de semi-publieke sector. Deze verschijnt dit najaar.