Ingezonden persbericht
Persbericht (EMBARGO tot woensdag 3 september, 11.00 uur)

Water, Werk, Wonen en Welzijn belangrijkste thema's van statenfractie PvdA bij algemene beschouwingen begroting provincie Groningen

In de algemene beschouwingen van Provinciale Staten Groningen op 3 september zijn de thema's: Water, Werk, Wonen en Welzijn de belangrijkste speerpunten voor de PvdA-statenfractie Groningen.

Water

De PvdA-fractie vraagt het College opheldering over de nu overal opduikende nieuwe risico's als gevolg van langdurige droogte (verschuivende dijken, stagnerende electriciteitsvoorziening). De PvdA wil een inventarisatie van deze risico's en weten hoe de volgorde van afkoppeling van delen van het electriciteitsnet wordt bepaald. Is het juist dat het platteland eerst wordt afgekoppeld en op welke keuzerechtvaardiging berust dat?
De aanpak van de waterproblematiek (het klimaatbestendig maken van de samenleving) gaat miljarden kosten. De PvdA-fractie wil een discussie over het waterschapsbestel. Integrale afweging en de lastenverdeling van de miljardeninvesteringen, vergt bestuur dat voldoende democratische legitimering heeft. Waterschappen hebben dat nu onvoldoende. De PvdA wil dat wijzigingen van de waterschapsverordeningen (verdeling van de omslag) in de Staten wordt besproken, voordat GS goedkeuring aan waterschaps verordeningen geeft

Werk

De PvdA toont zich in de algemene beschouwingen bezorgd over de voortzetting van het programma Kompas voor het Noorden. De PvdA vreest dat het Kabinet Balkenende de toezegde en gereserveerde middelen onvoldoende beschikbaar gaat stellen. Dat tast de ruggengraat van het Collegeprogramma PvdA en CDA in Groningen aan. Veel grote projecten hangen met elkaar samen, zoals de ontwikkeling van een nieuw, modern systeem van stadsgewestelijk openbaar vervoer (het Kolibri-project) en het project Meerstad (10.000 woningen ten zuidoosten van de stad Groningen). Ook honderden andere projecten zijn afhankelijk van co-financiering met rijksgeld. De Agenda voor de Veenkolonieën moet tot stand komen.
De PvdA vindt dat het Langmanakkoord en het Kompasprogramma op volle vaart moet worden voortgezet ook na 2006, om de kloof in de economische ontwikkeling met de rest van het land definitief te dichten.
Voor het arbeidsmartktbeleid komt de PvdA Statenfractie met 3 voorstellen;
- de PvdA vindt dat de provincie gemeenten moet stimuleren en helpen bij het indienen van aanvragen voor het Europees Sociaal Fonds. In Brussel ligt nog ¤ 800 miljoen aan onbenut geld voor opleidings- en werkgelegenheidsprojecten. Voor de PvdA onverteerbaar, gelet op de sterk oplopende werkloosheid.
- De provincie moet gemeenten en met name zorg- en onderwijsinstellingen stimuleren en helpen met het omzetten van gesubsidieerde banen in regulier werk. Teveel mensen komen weer bij de sociale dienst terecht zonder perspectief (60 % van de uitstroom WIW- en ID-werknemers in de provincie),
- De PvdA wil een campagne "langer naar school". De maatregel draagt bij aan het verhogen van de scholingsgraad in Groningen, die lager is dan het landelijk gemiddelde. De aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt moet beter. Het oplopen van de jeugdwerkloosheid kan hiermee worden bestreden.

Wonen

Bij de stad Groningen worden de komende jaren 10.000 woningen gebouwd, voor 90 % in het segment groenstedelijk wonen, waar veel vraag naar is. De PvdA-fractie hiernaast, zoals afgesproken in het Collegeprogramma, meer goedkope koop- en huurwoningen bouwe, met name voor jongeren en ouderen. De PvdA wil concrete plannen van het College.

Welzijn

De PvdA vreest dat de draconische bezuinigingen op onder meer de sociale zekerheid leiden tot maatschappelijk isolement en sociale uitsluiting. De PvdA-fractie is tevreden met het grotendeels ongedaan maken van de bezuinigingen, die GS in de voorjaarsnota hadden voorgesteld. De verdeling van de budgetten is nog wel punt van discussie.
De statenfractie wil dat het College in het overleg met de bewindslieden begin oktober het Kabinet oproept om de groep van 5000 - 7000 langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers volledig in Nederland toe te laten. In Groningen zijn tal van schrijnende situaties. De (dreigende) uitzetting van volledig ingeburgerde gezinnen met kinderen leidt tot veel maatschappelijke onrust.

Overig

De PvdA wil een snellere uitrol van breedbandinternet over het platteland. De ontwikkeling van de ecologische hoofdstructuur moet op volle kracht doorgaan
De PvdA-statenfractie steunt het college in het voeren van een solide financieel beleid. Het voorstel van het college om het restant van het flexibel budget te gebruiken voor het opvangen van de gevolgen van het rijksbeleid, wordt door de PvdA-fractie gesteund.

---

Nadere informatie:

William Moorlag, fractievoorzitter
Léon Boer, fractiesecretaris
(beiden zijn heden bereikbaar via 06 51218417)