Crucell N.V.

Published: 08:00 03.09.2003 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell en Kimron Veterinair Instituut verwachten registratie veterinair vaccin tegen West-Nijl virus begin 2004

Leiden, 3 september 2003 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) en het Kimron Veterinair Instituut in Israël hebben vandaag aangekondigd dat zij reeds begin 2004 verwachten een veterinair West-Nijl vaccin te registreren. Kimron had eerder de verwachting uitgesproken dat het nieuwe PER.C6(TM) West-Nijl vaccin eind 2004 geregistreerd kon worden. Op basis van goede resultaten van de eerste preklinische studies zal Kimron nu een testprogramma uitvoeren in het muggenseizoen van 2003 om voor het muggenseizoen van 2004 goedkeuring te krijgen voor het vaccin.

Kimron sloot in juni 2003 een licentieovereenkomst om Crucell's PER.C6(TM) productietechnologie te gebruiken voor het ontwikkelen van een veterinair vaccin tegen West-Nijl virus. Het PER.C6(TM) West-Nijl vaccin is een zogenaamd "geïnactiveerd" vaccin. Dat wil zeggen dat het West-Nijl virus onschadelijk is gemaakt zodat het niet meer kan infecteren, terwijl het toch in staat is een krachtige en effectieve immuunreactie op te wekken. Verwacht wordt dat het nieuwe vaccin zuiverder zal zijn en tegen een concurrerende kostprijs.

Kimron zal binnenkort beginnen met een grootschalig programma waarbij 2000 ganzen worden geselecteerd, om het veterinair vaccin tegen West-Nijl virus te testen. De ganzen zullen tweemaal worden ingeënt, met een tussenperiode van veertien dagen. Na de tweede vaccinatie zullen de ganzen door Kimron worden blootgesteld aan levend West-Nijl virus. Afhankelijk van het succes van het testprogramma, kan het veterinair vaccin tegen West-Nijl virus reeds begin 2004 worden goedgekeurd voor gebruik in ganzen.

Ganzen zijn van nature zeer vatbaar voor het West-Nijl virus. Zij kunnen in de natuur besmet worden met West-Nijl virus, wat kan leiden tot West-Nijl koorts en mogelijke neurologische aandoeningen met fatale afloop. Totdat vaccinatie werd ingevoerd, had de ganzenpopulatie in Israël veel last van het West-Nijl virus, wat resulteerde in een groot aantal ziekte- en sterftegevallen. Kimron is van plan hun bestaande veterinaire vaccin tegen het West-Nijl virus te vervangen door een vaccin geproduceerd op basis van PER.C6(TM). Het bestaande veterinaire vaccin wordt nu geproduceerd op hersenen van muizen.

Kimron heeft commerciële rechten op het geïnactiveerde veterinaire vaccin in Israël en betaalt Crucell een royalty op behaalde omzet. Crucell verkrijgt de commerciële rechten op het vaccin buiten Israël.

Menselijk vaccin tegen West-Nijl virus
In een afzonderlijk programma, ontwikkelt Crucell tevens een West-Nijl vaccin specifiek voor menselijk gebruik. Omdat ganzen van nature vatbaar zijn voor West-Nijl infectie, vertegenwoordigen ze een goed en representatief model voor het testen van experimentele vaccins. Crucell zal het ontwikkelingsprogramma voor het menselijk West-Nijl vaccin later dit jaar bekend maken.

Overzicht van het West-Nijl virus
Het West-Nijl virus is lid van de flavivirus familie, die ook gele koorts en St Louis encephalitis omvat, en doorgaans wordt aangetroffen in Afrika, West Azië en het Midden-Oosten. Het West-Nijl virus overleeft in vogels, en wordt door muggen op de mens overgebracht. In mensen leidt infectie met het West-Nijl virus doorgaans tot West-Nijl koorts, een milde ziekte met op griep lijkende symptomen. In ongeveer een procent van alle gevallen kan het leiden tot een ernstige, soms fatale ontsteking van de hersenen en het hersenvlies (meningitis, encephalitis of meningoencephalitis). Op dit moment bestaat er geen vaccin dat in staat is de mens te beschermen tegen de gevolgen van een infectie met het West-Nijl virus.

Over Crucell
Crucell N.V. richt zich op het verbeteren van de gezondheidszorg door het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor infectieziekten. Crucell ontwikkelt vaccins en verkoopt licenties op zijn PER.C6(TM) productietechnologie aan bedrijven in de farmaceutische en biotechnologische industrie. Licentiehouders van het bedrijf zijn onder meer Merck & Co. voor het HIV vaccin, Novartis, GSK, Centocor, en Aventis. Crucell heeft een partnership met het National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten voor de ontwikkeling van een Ebola vaccin. Het bedrijf heeft ook een alliantie met DSM Biologics voor de productie van monoklonale antistoffen en recombinante eiwitten. Crucell is gevestigd in Leiden. Crucell staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

Over het Kimron Veterinair Instituut
Het Kimron Veterinair Instituut is het diagnostisch en onderzoeksinstituut van de veterinaire dienst van het Israëlische Ministerie van Landbouw. Kimron omvat 19 laboratoria, waarvan 18 zich bevinden op de Bet Dagan campus, met een extra diagnostisch laboratorium in Noord-Israël. De belangrijkste taken van Kimron bestaan uit diagnostisch onderzoek in het laboratorium en op de boerderij, onderzoek en ontwikkeling, contrôle op en productie van vaccins en het bewaken van de volksgezondheid.

Klik op onderstaande link voor de pdf-versie van dit persbericht

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Crucell N.V.
Louise Dolfing Communications Manager
Tel +31-(0) 71-524 8863
l.dolfing@crucell.com

Kimron Veterinary Institute
Itzchak SaminaHead State Laboratory for Vaccine Control
Tel. +972 3 968 1696