Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Aantal pagina's: 4
Vijfhuizen, 3 september 2003

Resultaten boekjaar 2002/2003

Prolion realiseert belangrijke doelstelling voor het boekjaar 2002/2003

Vijfhuizen, woensdag 3 september 2003 - Prolion kondigt aan over het afgelopen boekjaar een omzet te hebben gehaald van 35,97 miljoen Euro, met een EBITDA van - 4,9 miljoen Euro en een operationeel resultaat voor uitzonderlijke lasten en belastingen van - 6,8 miljoen Euro, hetgeen een aanzienlijke verbetering betekent ten opzichte van het vorige boekjaar.

De uitzonderlijke lasten beliepen 9,8 miljoen Euro, vooral te wijten aan éénmalige afschrijvingen op voorraden, vorderingen en deelnemingen. Het netto resultaat na uitzonderlijke lasten en belastingen bedraagt - 16,8 miljoen Euro tegenover - 45,3 miljoen euro in het voorgaande boekjaar.

De belangrijkste doelstelling die het bedrijf zich voor het boekjaar 2002/2003 oplegde werd gehaald : de EBITDA over de maand juni 2003 is immers voor de eerste maal sinds het aanvatten van de herstructurering licht positief.

De omzet in AMS (automatische melksystemen) is verdubbeld tot Euro 7,7 miljoen. De verkoop van conventionele melkwinningsapparatuur steeg licht in de landen waar de groep actief is gebleven, dit ondanks een toegenomen druk op de verkoopprijzen.

Het voorbije boekjaar werd de kostenstructuur aanmerkelijk verbeterd en een aantal diensten en werkzaamheden gecentraliseerd, teneinde als doel synergiewinsten te boeken en verhoogde efficientie te bereiken. Tevens werden belangrijke inspanningen op gebied van onderzoek en productontwikkeling geleverd.

De integratie van de groep Gascoigne Melotte, verworven in maart 2002, is volledig afgerond. De juridische structuur van de groep werd meer transparant gemaakt en in overeenstemming gebracht met de economische werkelijkheid en de nieuwe bedrijfsorganisatie.

Tijdens de Algemene Vergadering Aandeelhouders van 24 juni 2003 werd aan de houders van Prioriteitsaandelen de bevoegdheid verleend om te besluiten tot uitgifte van gewone aandelen. De beslissing is genomen om nieuwe aandelen uit te geven voor een bedrag van 14,75 miljoen Euro, middels conversie van renteloze leningen, aan een koers van 0,10 Euro per aandeel. Aan bestaande houders van gewone aandelen zal eveneens de mogelijkheid worden geboden om in te schrijven op een emissie van gewone aandelen tegen een uitgifteprijs van 0,10 Euro per aandeel. Door middel van deze kapitaalsverhoging wordt de solvabiliteit sterk verbeterd. Aangezien er met de kapitaalverstrekkers onvoorwaardelijk overeenstemming is bereikt met betrekking tot de conversie zijn deze leningen aan het eigen vermogen toegevoegd.

Voor het komende boekjaar 2003/2004 is de doelstelling over het hele jaar te kunnen afsluiten met een positieve EBITDA, waarbij seizoenseffecten in het omzetcijfer evenwel kunnen zorgen voor maanden met een negatieve EBITDA. Hierbij wordt verwacht dat de recent geïntroduceerde producten zullen bijdragen tot een verhoging van de omzet en de reeds genomen maatregelen ter beperking van de kosten hun effect zullen sorteren.

Directie en Raad van Commissarissen
Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 3 september 2003

Voor nadere informatie:

Prolion Holding N.V.
De heer B. Vandekerckhove
Tel: 023 558 9050

Website:www.prolion.nl

Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is als full-line leverancier van melkwinningsapparatuur gespecialiseerd in ontwikkeling, productie en verkoop van systemen voor de automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector.
De wereldwijde vermarkting vindt plaats via 100% dochteronderneming Gascoigne Melotte met eigen vestigingen in de belangrijkste Europese zuivellanden en via exportactiviteiten. Nauwe samenwerking met een fijnvertakt dealernetwerk van specialisten in melkwinnings-apparatuur waarborgt een kwalitatief hoogwaardige ondersteuning van de eindgebruiker. Het totale productprogramma omvat conventionele melkwinnings-apparatuur en een, op eigen technologie gebaseerd, Automatisch Melk Systeem (AMS).