Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-09-2003
Politieberichten van 2/ 9 (13.00) t/m 3/9 (07.00)

Leeuwarden: inbraak schuur
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een schuur bij een woning aan de Nylansdyk. Men is binnengekomen door de deur te forceren. Gestolen zijn verschillende vishengels, een viskoffers, dobbers, steunen voor hengels en molens. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Leeuwarden.

Haule: inbraak woning
Dinsdag tussen 10.00 en 13.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Haulerdiek. Men kwam binnen door een steen door de ramen te gooien. Gestolen zijn een televisie, een stereotoren en een gsm. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 80-jarige inwoner van Haule.

Drachten: inbraak auto
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een auto, die stond geparkeerd aan de Leidijk. Gestolen zijn een cdswisselaar met zes cds. Men kwam binnen door het slot te forceren. De schade bedraagt enkele honderden euros. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: rood licht controle
Dinsdagochtend is door enkele medewerkers van het team verkeer van de politie Midden Fryslân een rood licht controle gehouden. Op het Oostergoplein werd zesmaal door rood licht gereden, op het Zuiderplein dertien maal. Daarnaast werd nog eenmaal bekeurd voor het niet dragen van de gordel en eenmaal voor het voeren van mistlampen.

Burgum: drie verdachten aangehouden
Dinsdag om 14.30 uur werd op de Elingsloane een auto gecontroleerd, bestuurd door een 23-jarige inwoner van Rotterdam. Op de vraag of de politie in de kofferbak mocht kijken, werd bevestigend geantwoord. Hier werden vier digitale cameras aangetroffen, met de prijskaartjes er nog aan. Men beweerde dat deze gekochte waren. Vervolgens wilde een inzittende er vandoor met een tas. Bij nader inzien betrof dit een geprepareerde tas. Hierop zijn de bestuurder en twee inzittenden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De inzittenden waren een 19-jarige inwoner van Stadskanaal en een 22-jarige Burgumer. Op het bureau bleek dat de bestuurder een valse naam had opgegven en niet in het bezit van een rijbewijs was. Voor beide feiten is proces-verbaal aangezegd.

Harlingen: Jiskefet controle
Dinsdag is gecontroleerd door de gemeente Harlingen en Bureau Mileuhandhaving van de Friese politie op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Veertien bedrijven hadden hun zaakjes netjes in orde. Vijf bedrijven en instellingen kregen een waarschuwing. Twee bedrijven kregen een proces-verbaal. Bij het ene bedrijf werden verpakkingen aangetroffen met restanten ontwikkelaar/bleek, bij een ander bedrijf werden halfvolle verpakkingen met verf, thinner, pur en kit aangetroffen.

Waldwei: aanrijding zonder letsel/kop-staartbotsing Dinsdag om 17.35 uur moest een 42-jarige automobilist uit Stiens hard remmen voor een voor hem rijdende auto, bestuurd door een 55-jarige automobilist uit Bears en een daarvoor rijdende 24-jarige automobiliste uit Leeuwarden. Een 39-jarige automobilist uit Leeuwarden kon niet meer op tijd remmen en botste op de achterzijde van de auto van de inwoner van Stiens. Door de klap schoot deze auto naar voren en botste tegen de achterzijde van de auto van de inwoner van Bears, waarna deze tegen de achterzijde van de auto van de inwoonster van Leeuwarden botste. De aanrijding vond plaats ter hoogte van Wergea.

Leeuwarden: straatroof
Dinsdag om 09.30 uur had een 84-jarige inwoonster van Leeuwarden gepind en boodschappen gedaan in een winkel aan de Prinsesseweg. Toen ze klaar was met boodschappen doen deed ze haar fiets van slot. Terwijl ze dit deed werd haar schoudertas uit de fietstas genomen. Terwijl de verdachte er vandoor ging werd door deze man een andere vrouw nog aan de kant geduwd. De verdachte verdween in de richting van de Prinses Marijkestraat. De portemonnee zat in de tas. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Suwald: dodelijk slachtoffer bij eenzijdige ongeval Dinsdag om 21.05 uur kreeg de politie een melding van een eenzijdige aanrijding op de Monnikenweg. Ter plaatse gekomen bleek dat een auto in een flauwe bocht, 500 meter oostelijk van de enige boerderij aldaar, rechtuit was gereden en via het talud op de kop in de sloot was beland. De twee inzittenden, een 19-jarige inwoner van Hurdegaryp, en een 17-jarige inwoonster van Veenwouden, zijn, na enige tijd, door aldaar aanwezige jagers uit de auto bevrijd. De mannelijke inzittende bleek nagenoeg niets te mankeren, de vrouw is, per ambulance, onder motorbegeleiding van de politie, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Om 22.30 uur is zij in het ziekenhuis overleden. Het bureau ongevalanalyse en voertuigtechniek van de politie Fryslân heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: verdachte van vernieling fietsen aangehouden Dinsdag om 23.10 uur kreeg de politie een melding dat een 23-jarige inwoner van Scharsterbrug fietsen aan het vernielen was op het Burgemeester Kuperusplein. Van zeven fietsen was het achterlicht afgeschopt. De politie heeft een briefje bij de fietsen achtergelaten met het verzoek aangifte te doen. De man is aangehouden, hierbij schold hij de politie uit. Hij kreeg derhalve ook een proces-verbaal voor belediging.

Leeuwarden: weigeren ademanalyse
Woensdag om 00.20 uur werd een 36-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Willemskade. De man bleek te hebben gedronken. Hij weigerde tot driemaal mee te werken aan een blaastest. Hierop is hij aangehouden. Omdat hij ook weigerde hier aan mee te werken is hij geboeid overgebracht naar het bureau. De verdachte bleef weigeren, hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens kreeg hij een rijverbod uitgereikt van 24 uur.

Franeker: rijden onder invloed
Woensdag om 00.40 uur werd een 51-jarige automobilist uit Franeker gecontroleerd op de Hertog van Saxenlaan. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 385 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Bureau Communicatie, telefoon 0900 - 8844