CENTRUM ARBEIDSVERHOUDINGEN

Hoger opleidingsniveau leidt jaarlijks tot economische groei

Persbericht (embargo tot 03-09-2003/13.30 uur)

Persconferentie 3 september 2003, om 12.30 uur in de Nieuwe Kerk te Den Haag

Hoger opleidingsniveau leidt jaarlijks tot economische groei en ruim 1 miljard aan besparingen.
Sociale partners onderwijs stellen voor om de 700 miljoen euro extra voor onderwijs uit het regeerakkoord te koppelen aan een fonds onder regie van het Innovatieplatform van minister president Balkenende.

Investeren in het onderwijs heeft grote financiële voordelen voor de samenleving. Een toename van het gemiddelde opleidingsniveau van de beroepsbevolking met een jaar levert een besparing op van ruim 1 miljard op de kosten van criminaliteitsbestrijding en sociale zekerheid. Ook zijn er positieve effecten voor de volksgezondheid en maatschappelijke participatie. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Investeren en Terugverdienen. Inverdien- en welvaartseffecten van onderwijsinvesteringen dat het Sectorbestuur
Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) vandaag presenteert.

De auteurs van het rapport, de economen prof. dr. Wim Groot (Universiteit van Maastricht) en prof. dr. Henriëtte Maassen van den Brink (Universiteit van Amsterdam), concluderen dat onderwijsinvesteringen de samenleving veel opleveren. Zo zijn hogeropgeleiden over het algemeen gezonder dan lageropgeleiden, waardoor ze minder vaak een beroep doen op de gezondheidszorg. Ook is de criminaliteit onder hogeropgeleiden lager dan die onder lageropgeleiden. Hogeropgeleiden maken minder vaak gebruik van sociale voorzieningen en tot slot blijken hogeropgeleiden maatschappelijk actiever dan lageropgeleiden.

In januari van dit jaar verscheen het eerste SBO-onderzoek, Investeren en Terugverdienen. Kosten en baten van onderwijsinvesteringen. Hieruit bleek al dat een jaar extra onderwijs leidt tot een salaris dat zes tot acht procent hoger ligt. Voor de samenleving als geheel geldt dat die toename van het gemiddelde opleidingsniveau van de beroepsbevolking leidt tot een structurele toename van de economische groei met 0,3 procent.

Effectief investeren in onderwijs en onderzoek
De regeringspartijen zijn een extra investering in het onderwijs van 700 miljoen euro overeengekomen. Het SBO ziet dit als ondersteuning voor zijn opvatting dat investeren in onderwijs juist in moeilijke tijden belangrijk is. Uit dit bedrag moet zoveel profijt gehaald worden. Daarom stellen de sociale partners voor dat het Innovatieplatform de regie krijgt over de besteding van extra investeringen. Onderwijs- en kennisinstellingen moeten voor goede, innovatieve ideeën aanspraak kunnen maken op middelen uit een dergelijk fonds, zonder dat ze daarvoor een lange bureaucratische weg hoeven te bewandelen. De sociale partners stellen drie speerpunten voor innovatie voor: bestrijding van het voortijdig schoolverlaten, 'empowerment' van onderwijs- en onderzoekinstellingen en het ontwikkelen van 'centers of excellence'. Alle voorstellen staan in Effectief investeren in onderwijs en onderzoek dat het SBO vandaag eveneens presenteert.

De persconferentie vindt plaats in de Nieuwe Kerk, Spui 175 te Den Haag. Aansluitend vindt een symposium plaats onder leiding van Ferry Mingelen. Pers kan het onderzoeksrapport en het voorstel voor effectief investeren vanaf 10.00 uur onder embargo ophalen bij het SBO (Lange Voorhout 13; tel: 070-3765709).

Het SBO is het platform van werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs. Het ontwikkelt arbeidsmarktinstrumenten en zorgt voor de uitwisseling van ideeën, visies en ervaringen op en rond de onderwijsarbeidsmarkt (www.sboinfo.nl).

Noot voor de redactie,