EVD

Handelsreis luchthavensector naar São Paulo, Brazilië , 3 t/m 5 september 2003
---

Brazilië heeft in totaal ongeveer 700 vliegvelden en staat daarmee als tweede op de wereldranglijst van luchthaven-infrastructuren. Het beheer van de grootste luchthavens in het land is in handen van Infraero, een staatsorgaan dat ressorteert onder het ministerie van Defensie. Voor de aankoop van bepaalde hoogwaardige elektrische en elektronische apparaten en van mechanische systemen wordt in de regel een beroep gedaan op het buitenland. De Nederlandse ambassade te Brasília organiseren tezamen met het consulaat-generaal te São Paulo en de EVD een handelsreis voor de luchthavensector naar São Paulo, Brazilië. De reis is van 3 t/m 5 september en biedt u een unieke gelegenheid om kennis te maken met de huidige situatie en ontwikkelingen in de Braziliaanse luchthavenbranche. Ook kunt u contacten leggen met voor u relevante potentiële handelspartners. Dit initiatief wordt ondersteund door de Netherlands Airport Technology group (NAT) ondersteunt.

Graag nodigen wij u uit om aan deze handelsreis deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Sluitingsdatum is 1 juli 2003. Het maximum aantal deelnemers is 15. Inschrijving is op volgorde van binnenkomst.

Programma
Het programma van deze handelsreis voorziet in zowel individuele gesprekken met potentiële zakenpartners als een aantal collectieve activiteiten. Het voorlopige programma bestaat uit:
* Korte presentaties over de luchthavensector in Brazilië;
* Collectieve bezoeken aan een aantal luchthavens inde regio;
* Individuele gesprekken met potentiële zakenrelaties (matchmaking)
Deelname
Deelname staat open voor alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in deze Braziliaanse markt. De deelnamekosten zijn 250,- euro. Voor dat bedrag wordt voor u het hierboven genoemde programma georganiseerd, inclusief de matchmaking en de lokale ondersteuning. De kosten voor reis en verblijf en eventuele overige kosten (bijvoorbeeld huur auto of tolk) zijn voor uw eigen rekening. Bij voldoende belangstelling zal de organisatie bemiddelen voor een groepsarrangement voor vliegreis en hotel.

Marktomvang
Het aantal passagiersbewegingen op de belangrijkste luchthavens in Brazilië is in de eerste tien maanden van 2002 met circa 9% toegenomen. Het jaar ervoor werden in totaal 75 miljoen passagiers vervoerd. Ook het vrachtvervoer, dat enkele jaren geleden nog omstreeks 2 miljoen ton per jaar beliep, is sterk toegenomen. Voor de aankoop van bepaalde hoogwaardige elektrische en elektronische apparaten en van mechanische systemen wordt in de regel een beroep gedaan op het buitenland. De import vindt meestal plaats via in het land gevestigde dochterbedrijven. Tot de belangrijkste toeleveranciers behoren (tot op heden) bedrijven uit de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Investeringen
De komende vijf jaar zal 2,9 miljard reals (ruim 1 miljard US dollar) worden geïnvesteerd in de uitbreiding en modernisering van in totaal 18 luchthavens. Tot en met het jaar 2005 zullen door de Braziliaanse overheid investeringen ten bedrage van 2,6 miljard reals (circa 0,9 miljard US dollar) worden verricht voor de uitbreiding en verbetering van luchthaveninfrastructuur.

Projecten
De belangrijkste in voorbereiding zijnde projecten betreffen:
* de aanleg van een derde passagiersterminal op het internationale vliegveld van São Paulo (Guarulhos); verwacht wordt dat de eerste fase van dit project in 2005 zal zijn afgerond;
* de aanleg van een derde landingsbaan op hetzelfde vliegveld;
* de bouw van een, eveneens in São Paulo, nieuw vliegveld voor het zakenverkeer;

* de bouw van een nieuwe controletoren op de luchthaven Santos Dumont (Rio de Janeiro);

* de aanleg van een nieuw vliegveld in Palmas, hoofdstad van de staat Tocantins;

* de uitbreiding van de luchthavens in Brasília, Natal, Corumbá, Campinas (Viracopos), Teresina en Belém, alsmede nieuwe baanverlichting op de luchthavens Congonhas (São Paulo) en São José dos Campos.

Meer informatie
Voor nadere informatie over de inzending kunt u contact opnemen met:
* Angélique Uding
Telefoon: (070) 778 83 20
E-mail: uding@evd.nl

Wilt u meer informatie over Brazilië, dan kunt de landenpagina en de online publicatie raadplegen of u kunt contact opnemen met de regio-informatiemanager voor Brazilië:

* Suzanne Bouman
Telefoon: (070) 778 87 33
E-mail: brazilie@info.evd.nl

Brazilië